Det viser ferske tall fra Norges eiendomsmeglerforbund. Den store prisstigningen skyldes, ifølge eiendomsmegler Stian Mathiassen i Hjem Eiendomsmegling, at svært få nybygg har blitt ført opp i Tromsø de siste årene.

– De siste årene har det blitt ført opp spesielt mange nybygg. Tilveksten i Tromsø er samtidig stor. Hvert år kommer det flere tusen studenter til byen, samtidig som nye bedrifter velger å starte opp i Tromsø. Alle disse trenger et sted å bo, og når det ikke føres opp nybygg fører konkurransen om de brukte boligene til et stort press på boligmarkedet, sier Mathiassen.

Han har merket en gradvis økning i markedet fra 2010, og prisgrafen hadde en kraftig oppsving fra 2012 til 2013. På bare dette året økte kvadratmeterprisen i byen med 3.633 kroner.

– Markedet råder, og budrundene blir tøffere og tøffere. Det er det ingen tvil om sier Mathiassen.

Trond-Erling Jensen, megler hos Eiendomsmegler 1, peker også på at det blir stadig dyrere å føre opp nybygg, noe som presses gjennomsnittsprisen per kvadratmeter opp.

– I tillegg til dette er det en generell prisstigning på brukte boliger, og denne oppgangen har vært jevn siden 2010.

Selgers marked

Mathiassen merker presset spesielt godt på eneboligene.

– En enebolig på Tromsøya får gjerne 20 personer på visning, og hvis fem av disse ønsker å kjøpe, baller prisen raskt på seg. I mars solgte jeg en bolig på Fagereng til 450.000 kroner over takst, sier han.

De som tror det er rimeligere å flytte ut av byen kan også få seg en ubehagelig overraskelse i form av en budrunde.

– I forrige uke solgte vi en enebolig i Skulsfjord, også den gikk nesten en halv million over takst. Det er ingen tvil om at det er selgers marked, sier megleren.

Også Jensen merker at eneboliger og rekkehus er det heteste på boligmarkedet for tiden.

– Slik det er i Tromsø nå er det definitivt disse boligtypene de fleste kjøperne er ute etter. Det fører til at det blir konkurranse om hvert eneste objekt, noe som ofte fører til budrunder og en økning i prisen.

– Sunt boligmarked

Han forteller at boligmarkedet har gjennomgått en stor endring, da 40 prosent av Eiendomsmegler 1 sine salg så langt i 2014 består av nybygg.

– Dette står i sterk kontrast til det vi har sett tidligere, da omentrent 20 prosent av boligsalgene var nybygg, mens åtti prosent var brukte boliger. Dette er sånn sett et naturlig resultat av at det er mangel på brukte boliger i byen, sier Jensen.

Selv om boligmarkedet kan se mørkt ut for kjøperne med første øyekast, synes ikke megler Mathiassen at situasjonen er kritisk på noen måte.

– Boligmarkedet her i byen er friskt og sunt slik det er i dag. Vi ser for eksempel en stor kontrast til Oslo, hvor det har blitt bygd veldig mye nytt de siste årene. Boligmarkedet i hovedstaden er veldig dårlig sammenlignet med Tromsø, mener han.

Kvadratmeterprisen stiger fortsatt også i Oslo, men ikke på langt nær i samme tempo som i Tromsø. Der Tromsø-boligene hadde en økning i kvadratmetersprisen på 3.633 kroner fra 2012 til 2013, hadde prisene i Oslo en gjennomsnittlig oppgang på 1.901 kroner per kvadratmeter.

Lettere med leilighet

Etter at renten gjentatte ganger har blitt satt ned de siste årene, senest i forrige uke, har boligmarkedet blitt trangere og trangere, ettersom store nybygg stadig lar vente på seg her i byen. Flere prosjekter har blitt igangsatt, men ingen er forventet ferdigstilt i nær framtid.

– Renten har vært stabilt lav de siste par årene, og stadig flere ønsker å kjøpe. Uten nybygg i byen er det naturlig at markedet blir selgers, og slik tror jeg det vil fortsette å være i årene som kommer, sier Mathiassen.

Han ser likevel at det er lettere å unngå budrunder på leiligheter enn på eneboliger.

– Det er i salg av hus at det virkelig kan gå på hundretusenlappene løs hos kjøper. Pengene sitter løsere fordi valgmulighetene ikke er veldig mange, og budrundene går unna. Det er ikke like mange interessenter på leilighetene i byen, noe som vil si at man i mange tilfeller unnslipper de aller heftigste budrundene, sier Mathiassen.

Ikke vent

Selv om han forventer en fortsatt jevn prisstigning på boligene i Tromsø, vil han ikke oppfordre folk til å holde igjen med boligsalget dersom man har bestemt seg for å selge.

– Man kan aldri spå et boligmarked to år fram i tid, for plutselig stiger renten eller flere nybygg er på plass. Dersom man har tatt avgjørelsen om at man ønsker å selge bolig, er markedet nå veldig godt. Selv om folk flest tror at markedet vil holde seg stabilt på det nivået det er på nå, er det alltid risikabelt å vente på ”enda bedre tider”, sier han.

Også Jensen påpeker at det er lurt å selge i et stabilt marked.

– Vi går en spennende tid i møte når boligprosjektene er ferdige om noen år, men fram til da tror jeg prisene vil fortsette i den retningen de går i dag. Jeg tror ikke boligprisene kommer til å synke, men når de nye boligprosjektene står klare, tror jeg prisene på brukte boliger vil flate seg litt ut, sier han.

Selv om kvadratmeterprisen nå er rekordhøy, anbefaler meglerne fortsatt å investere i bolig. Renten er for tiden lav og sannsynligheten for en stabil prisøkning er overveldende.

– De som er på boligjakt nå kan få en god rente som kan bindes på et lavt nivå, og de fleste ønsker å kunne sitte igjen med et lavere lån og en grei verdiøkning etter et par år som boligeiere, sier Mathiassen.

Tipset for dem som ønsker å kjøpe en bolig uten å svi av flere hundre tusen mer enn takst settes til, er å ha øynene åpne for ting man selv kan forbedre.

– Man kan spare mye på å ha øynene åpne på boliger som ikke tilfredstiller alle de krav man har satt i utgangspunktet. I dagens boligmarked er det ikke tvil om at det kan være vanskelig å oppfylle alle kravene man selv setter til beliggenhet, utsikt, sol, garasjeplass, god bodplass og en nyoppusset bolig. Dersom man heller øyner muligheten for å kunne pusse opp selv, i stedet for å avskrive boligen på grunn av småting, kan man spare både tid og penger, sier han.

- FRISKT MARKED: Eiendomsmegler Stian Mathiassen tror boligprisene vil holde en stabil vekst i årene som kommer. Foto: Knut Jenssen