Det var kommunestyret som 16. mai i år besluttet at byrådet umiddelbart skulle sette i verk de nødvendige tiltakene for stengning av skytebanen i Tromsdalen, slik at sesongen 2014 aldri ville komme i gang.

Dette skjedde etter at saken flere ganger var blitt utsatt - og etter advarsler fra kommunesadministasjonen om at skytterlagets leieavtale var "vanntett" - og at et slikt vedtak dermed var ugyldig.

Umulig oppgave

Kommuneadvokaten ba tingretten om en midlertidig forføyning, begrunnet med at skytingen utgjør en risiko for fysisk skade på person i form av skudd eller rikosjetter.

- Slik vi tolker det, fikk kommuneadvokaten en umulig oppgave da kommunestyret vedtok å stenge skytebanen. Nå har banen ligget der siden 60-tallet, og det er rart at aktiviteten der plutselig skal gå på helsa løs. Her griper de alle halmstrå, sier Leder for Glimt Skytterlag, Tom Arild Kristiansen.

Rettens vurdering er at det ikke foreligger noen overhengende fare for personskade, slik Tromsø kommune har anført. Retten viser også til at det ikke er fremlagt noen utredning eller analyse som sannsynliggjør at det er risiko for å bli truffet av skudd eller rikosjetter.

Begjæringen fra Tromsø kommune avvises, og tingretten pålegger kommunen å betale saksomkostninger for Glimt skytterlag på 66.377 kroner.

Anker ikke

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen bekrefter overfor iTromsø at Tromsø kommune ikke vil anke tingrettens avgjørelse. Han understreker at det var kommunestyrets vilje å bruke rettsystemet for å stanse skytingen.

- Det ble gjort tydelig i forberedelsene til denne saken hva som er realitet og fakta. Vi la fram et notat for kommunestyre der alle sider av saken ble belyst. Kommunestyret besluttet å gå rettens vei, og det ønsket har vi etterkommet, sier Hilmarsen.

Når det gjelder utredninger og analyser for å underbygge trusselen mot folkehelsa, vedgår Hilmarsen at det kunne vært gjort en bedre jobb.

- Ja, saken kunne vært bedre utredet. Men forretningsutvalget valgte eksplisitt å ikke utrede, men å sende saken videre til kommunestyret, sier han.

Vil skyte

Kristiansen mener Tromsø kommune burde valgt en annen fremgangsmåte dersom hensikten var å få banen stengt, og dermed spart seg selv for 60.000 kroner i saksomkostninger.

- Grunnlaget de presenterte i tingretten er tynneste laget. Jeg har mer jeg gjerne skulle sagt om det, men jeg tror jeg skal la det være, sier Kristiansen.

Skytterlaget er fornøyd med tingrettens avgjørelse, og når pålegg fra politiet er etterkommet, ser Kristiansen frem til å starte skytesesongen i Tromsdalen.

- Det er ønskelig fra skytternes side, så fremt påleggene fra politiet er fulgt opp innen fristen 7 juli. Jeg regner det som sannsynlig at det blir skyteaktivitetaktivitet i Tromsdalen i sommer, sier han.

Krever ressurser

Kommune har fått to uker på å gjøre opp saksomkostninger for Glimt skytterlag. På spørsmål om pengene kunne vært anvendt bedre til andre formål, svar Hilmarsen følgende:

- Vi prøvde å opplyse kommunestyret om de mulighetene vi hadde juridisk. Det er klart at det å kjøre rettsprosesser krever både tid og ressurser. Ikke bare må vi betale saksomkostninger, men vi kommunens folk har også brukt tid på denne saken, sier han.

Kan vi tolke deg slik at du mener saken ikke burde vært prøvd for retten?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere.

Når det gjelder fremtidig skytestopp sier Hilmarsen at Tromsø kommune kan gå videre ved å si opp avtalen eller ekspropriere. Det er prosesser som vil ta lang tid, men som er satt i gang fra byrådets side, opplyser han.

Foto: Ronald Johansen Ronald Johansen Ronald Johansen RONALD JOHANSEN