På jakt etter barnas meninger finner iTromsø søsknene Nicklas (9) og Victoria (7) Högfeldt i gågata. De synes Tromsø sentrum er koselig og de liker seg særlig godt på Strandtorget.

– Det er en veldig fin lekeplass, sier Victoria.

Nicklas er enig, men han skulle ønske at det var mer å leke med der som passet hans alder bedre.

– Det er gøy å balansere og det hadde vært fint med flere slike leker. Ikke bare på den lekeplassen, men flere steder i byen. Kanskje noen kanter å balansere på eller noen bratte steiner å skli på, sier han.

«Malplassert»

Han får støtte av professor Arne Sælen i landskapsarkitektur. Han og selskapet hans Landskap Design i Bergen har på oppdrag fra Tromsø kommune laget en overordnet evaluering av de 63 åpne områdene i Tromsø sentrum. Dette er en del av kommunens «Strategisk plan for utearealer i Tromsø sentrum». I rapporten som ble levert til Tromsø kommune i våres påpeker selskapet at lekeplassen på Strandtoget «virker malplassert».

– Intensjonen med en slik lekeplass er bra, men å lage noe slikt i sentrum gjør man bare ikke, sier professoren til iTromsø.

Han vet at han antakelig erter på seg mange med uttalelsen. Han har også sagt det før. Da politikerne planla lekeplassen kom han med innvendinger. Den gangen fikk han klar beskjed om at dette var noe de ville gjennomføre, uansett hva han måtte mene.

– Problemet med en slik lekeplass er at området blir helt klart definert. Det er en lekeplass og kan ikke brukes til noe annet. Det er begrenset hvor stort aldersspenn man også treffer, sier Sælen.

Inspirasjon

Han mener at man i stede for tradisjonelle lekeplasser med lekeapparater bør sette opp elementer og lage områder som inspirerer til lek.

– Man kan sette opp noe å balansere på eller sette opp høye, glatte steiner som man kan skli på. Da lager man et området som er tilgjengelig for alle, sier han.

Dermed har man laget en lekeplass hvor elementene kan brukes av barn i alle aldere, uavhengig av ferdigheter. Man kan gjøre det slik det passer for hver enkelt. Selve leken er ikke definert. Barna definerer den selv.

– Vann er det ultimate på slike steder. Det er uforutsigbart og på varme dager er det gøy å leke med. Det samler også alle generasjonene. Barna leker, mens de eldre synes det er koselig å se på. Utfordringen med å bruke vann er at det er korte sesonger, særlig i Tromsø. Det er også svært kostbart, sier Sælen.

Akerace

Denne tenkningen har byrådsleder Øyvind Hilmarsen sansen for. Med slagordet ”ta byen i bruk” ønsker han å legge til rette for mer aktivitet i sentrum. Om vinteren mener han at man har et stort potensial for lek i snøen.

– Da jeg kjøpte snowboard til sønnen min ville han selvfølgelig prøve det med en gang. Det var fine forhold, så han tok første turen ned bakken på Stortorget. Her er det jo ingen ting i veien for at man kan ake eller stå på ski, sier byrådslederen.

Han har også en idé som han håper å gjennomføre i vinter.

– Jeg har en drøm om å arrangere et akerace fra toppen av øya og helt ned til kaia. Start kan være ved Maristua, så kjører man gjennom Kongsparken med mål ved Scandic Ishavshotel. Med en skikkelig rattkjelke med meier tror jeg det kan bli utrolig kult, sier Hilmarsen.

Om sommeren ser han for seg mer liv langs kaia.

– Dette er også et området vi bør ta i bruk. Her kan man for eksempel ha båtutleie, slik at barn og voksne kan ta seg en rotur eller padle litt. Vi må i større grad utnytte sjøen, sier han.

Handelsstyrt

I mai ble Berit Lockertsen ansatt i en 30 prosent stilling som barnerepresentant i plan og byggesaker i Tromsø kommune. Hun jobber også som tilsynsfører i barnevernet og er utdannet førskolelærer. Hennes jobb er å ivareta barn og unges interesser når noe skal bygges i byen. Hun synes ikke at Tromsø sentrum er særlig godt til rette lagt for barn i dag.

– Det er en lekeplass ved Nerstranda og noen dyrefigurer utenfor biblioteket. Bortsett fra det synes jeg at det er et sentrum for bil, buss og voksne, sier hun til iTromsø.

Hun mener at det beste stedet for barn å oppholde seg er i naturen og ikke i sentrum.

– Sentrum er veldig handelsstyrt og sånn sett er det ikke et ideelt sted for barn. Men barn oppholder seg jo også i sentrum og er med på handleturer og kafébesøk. Da trenger de avbrekk og det er viktig at vi tilrettelegger for det, sier hun.

Uteliv og skjenking

Hun mener det absolutt viktigste er at det skal være trygt for barn i byen.

– Vi må sørge for at trafikken og kaia ikke utgjør noen fare for barn. Det er det absolutt viktigste, sier hun.

Men det finnes også andre områder som man må tenke på når det gjelder barnas trygghet.

– Det er mange skjenkesteder i byen. Der drikkes det alkohol hele dagen, ikke bare på kveldene. Den eneste lekeplassen i sentrum er plassert rett ved flere skjenkesteder. Uteliv og barn er ikke en heldig kombinasjon. Det kan føre til uheldige episoder, sier Lockertsen.

Hun har også ansvar for å ivareta interessene til barna som bor i byen.

– De skal også ha et godt nærmiljø, sier hun.

Koselig sitteplass

Malene Jacobsen (14) og Marie Bjørkli Ramberg (15) synes det er fint å tusle i gågata, men de synes ikke akkurat at det er noen koselige plasser å sette seg ned. Vi treffer på jentene ved Burger King og langs et rekkverk står det to benker. Ved siden av hver av benkene står det møkkete søppelkasser.

– Det er ikke så fristende å sette seg ned der. Det ser ekkelt ut, sier Ramberg.

De to skulle ønske at det var noen koselige plasser å sitte ute.

– Det er ikke så mange hyggelige plasser å sitte ute. Det hadde vært fint med flere kafeer som hadde hyggelig uteservering, men det ville også vært bra å få på plass noen steder man kan sitte uten at man må kjøpe noe. Det hadde vært fint om man kunne sette opp benker med bord i Kirkeparken, sier de to.

Tenker på alle

Om ikke lenge kan de to jentene får det som de vil. Tromsø kommune er nemlig straks i gang med å oppgradere Kirkeparken. Torghuken skal også i løpet av kort tid pusses opp. Dette er de første av til sammen 63 steder i sentrum som kommunen jobber med i prosjektet «Strategisk plan for utearealer i Tromsø sentrum». Foreløpig er det beregnet å bruke 400 millioner kroner.

– Vi har utlyst stillingen landskapsarkitekt for Kirkeparken. Når vi får vedkommende på plass skal vi legge en god plan for parken, sier kommunaldirektør Øystein Nermo i byrådsavdeling for byutvikling.

Han forteller at man i slike prosjekter tenker på at alle brukergrupper skal få glede av resultatet.

– Barn og unge tas selvfølgelig med i vurderingen. Ønsket er at tilbudet skal være godt for alle, sier Nermo.

Trygghet, trivsel og estetikk blir vektlagt.

– Oppgraderingen av uteområdene er noe både kommunen og byrådet er opptatt av. Det er en viktig agenda å få ryddet opp og oppgradert byen, sier han.

Viljen til å bruke penger er til stede.

– Det har ikke vært satset så mye på uterom i byen siden 1994, slår byrådsleder Hilmarsen fast.

– Masse biler

Petter Utheim Olsen (12) har ikke tenkt særlig mye over hvordan han synes sentrum er før han får spørsmålet av iTromsø. Han titter rundt seg på Strandtorget og må slå fast at han synes bygningene er kjedelige.

– Jeg synes det er finest med moderne bygg, med store vinduer, sier han.

Om han fikk bestemme skulle han ha sørget for at det ble flere parker og lettere å være syklist.

– Det er ikke så fint å sykle her. Det er høye kanter på fortauet og masse biler. Det hadde vært finer i sentrum om det ikke hadde vært så mye biltrafikk her, sier han.

Byrådsleder Hilmarsen er enig.

– Sentrumstangenten ble bygget for å få trafikken ut av sentrum og jeg skulle ønske at den ble mer brukt. Å se for seg et bilfritt sentrum er vanskelig, det vil alltid være et behov for varelevering og bilene er en del av bybildet. Men nå skal det bygges 1.000 nye parkeringsplasser i fjellanlegget som jeg håper folk tar i bruk. Vi skal også få på plass en ny inngang fra Museumsgata, sier han.

Vil mate fuglene

Mathias (11) og Marte (9) Sandnes Mosli oppholder seg gjerne i sentrum. De har et ønske om at det blir laget en park i hvor det faktisk er lov til å mate fuglene.

– Det er så koselig å gi fuglene mat, men det er ingen steder å gjøre det i sentrum. Jeg skulle ønske at det var en park hvor vi fikk gjør det, sier Marte til iTromsø.

Sanna Nilson (8) går fram og tilbake på lina som er satt opp på lekeplassen på Strandtorget. Mamma Stine Nilsen synes det er bra at det finnes et slikt tilbud og skulle gjerne hatt mer av det.

– Det hadde vel gått an å få til dette i en park også, sier hun.

Hun synes også at byens kafeer burde tilrettelegge bedre for de med mindre barn.

– Det er noen steder hvor det er skikkelig vanskelig å ha med barnevogn, sier hun.

Mer pynt

Barna fra Strimmelen barnehage har nå flyttet inn i Trollbakken barnehage. Barna her har mange meninger om hvordan det både er og burde være i sentrum.

– Det er veldig fint i byen Jeg pleier å være på biblioteket og på kino, sier Mina Hawre Ari (4).

De andre barna er enige. De liker sentrum. I tillegg til kinoen og biblioteket trekker de fram alle butikkene, og da særlig butikkene man får kjøpt godteri i, som spennende og bra å ha. Om de kunne bestemme helt selv hvordan sentrum skal være, ville de ordnet bedre sitteplasser.

– Jeg synes det kunne vært sofaer på fortauet som vi kunne sitte i, sier Mathilde Dyping (5).

Hun ønsker seg også en stor sklie.

– En lang sklie som nesten aldri tok slutt, sier hun.

Mina har andre ønsker.

– Jeg synes det kunne vært dukkehus i byen. Og flere godteributikker, sier hun.

Om Øyvind Samuel Palerud (5) fikk bestemme skulle alle husene i sentrum også byttet farge.

– Den fineste fargen er mørkebrun. Det tror jeg ville blitt fint, sier han.

Barna vil også ha mer pynt.

– Det hadde vært fint med ballonger, sier Agathe Andreassen Øieroset (4).

Marie Kjetilsdatter Meyer (5) synes det hadde blitt fint om det hadde blitt hengt opp tegninger av hjerter og om snøfnuggene som blir hengt opp til jul hadde vært oppe hele året.

– Det blir mye finere når man pynter, sier hun.

Malene Jacobsen (14) og Marie Bjørkli Ramberg (15) ønsker seg koseligere og flere sitteplasser. Foto: Trond Tomassen
Petter Utheim Olsen (12) synes det er mye biltrafikk i sentrum. Foto: Monika Aaserud
Sanna Nelson (8) liker å balansere på lina som er satt opp på lekeplassen. Foto: Monika Aaserud
Berit Lockertsen er barnerepresentant i plan og byggesaker i Tromsø kommune. Hun er opptatt av trygghet for barna i sentrum. Foto: Håkon Steinmo
Mathias (11) og Marte (9) Sandnes Mosli ønsker seg et sted å mate fuglene. Foto: Monika Aaserud
Beskjeden fra barnehagebarna er klar; de vil ha mer pynt i sentrum. Fra venstre: Matilde Dyping (5), Øyvind Samuel Palerud (5) og Agnethe Andreassen Øieroset (4). Foto: Håkon Steinmo
Matilde Dyping (5) tenker seg godt om før hun kommer fram til hva hun ønsker seg i sentrum. Foto: Håkon Steinmo
Mina Hawre Ari (4) ønsker seg flere godteributikker i sentrum. Foto: Håkon Steinmo