– Jeg oppdaget vaksinerådet tilfeldig, og trodde det var en spøk, sier Ørjan Olsvik til Aftenposten.

Olsvik er professor i medisinsk mikrobiologi ved UiT og jobber daglig med smitteforebygging.

Advarer mot flaggermus

Olsen ble derfor svært så overrasket da han oppdaget at Centers for Disease Control - institusjonen amerikanere forholder seg til før de drar på utenlandsreise - hevder det er en risiko for at flaggermus i Norge kan spre rabies. På sine hjemmesider anbefaler de amerikanske helsemyndighetene amerikanere til å vaksinere seg mot rabies før de drar på norgesreise.

– CDC er det organet amerikanerne forholder seg til for å få helseråd før en utenlandsreise. At de anbefaler rabiesvaksine, er noe befolkningen tar på alvor, sier Olsvik til Aftenposten.

Rådet er særlig rettet mot folk som driver med friluftsliv, og spesielt de som skal oppsøke grotter eller områder der flaggermus oppholder seg.

Lenge siden sist

Ifølge Olsvik er det ikke er påvist rabies i Norge siden 1800-tallet. Men på Svalbard har man funnet smitten i polarrev og rein.

Det er imidlertid fremdeles mulig å pådra seg rabies, spesielt hvis en reiser til Asia. Også i enkelte europeiske land finnes det eksempler på at folk er blitt bitt av flygende pattedyr. Til Aftenposten er Olsvik allikevel skeptisk til at amerikanerne gir dette rådet til turister som vil ta seg en norgestur.

– Å anbefale alle å vaksinere seg før de kommer til Norge er å ta hardt i. Det kan påvirke folks interesse for å besøke Norge.

TRODDE DET VAR EN SPØK. Ørjan Olsvik -professor ved UiT og ekspert på smitteforskning, trodde advarselen fra amerikanske helsemyndigheter var en spøk. Foto: Ann Sissel Jenssen