Det store uteområdet i Tromsdalen, som går under navnet Mandelasletta, har siden i fjor høst vært boplass for en gruppe romfolk. Her har de slått seg ned med campingvogner og bobiler. Flere har overvintret på sletta, som på sommerstid brukes som fotballbane.

Skiter i buskene

Wiggo Mikalsen bor i Vengsøyveien, og ser rett ned på sletta fra stuevinduet. Han har i løpet av høsten og vinteren fått se mer av sine nye naboer enn han setter pris på.

– De kommer ut av vogna, og går rett ned i buskene nedenfor veien. Der setter de seg ned, og gjør fra seg, sier han.

Vognene står nå dypt i smeltevann, og folkene som bor i dem må bruke trepaller for å komme seg inn og ut. Bydrift var i går i gang med å tine opp frosne rør i bakken, og få bort alt vannet, som har oversvømt hele området. Men når vannet forsvinner, tror Mikalsen at mye annet vil komme til syne.

– Noen ganger kommer de ut med en bøtte, som de tømmer bak vogna. Jeg vet jo ikke hva som er i den, men det virker ikke som de har noe sanitæranlegg, sier han.

Overvintret

Vognene har ikke vært flyttet i løpet av vinteren. I tillegg bor det folk i to Volkswagen Caravelle-biler. De hygieniske forholdene på sletta bekymrer Mikalsen, som har sett seg lei på å være tilskuer til andres toalettbesøk.

– Banene her blir jo brukt til barnefotball og bedriftsfotball om sommeren. Man vil jo ikke at ungene skal labbe rundt i det de har gjort fra seg der nede, sier han.

Tidligere har to skilt ved innkjørselen opplyst om at det er ulovlig å campe på sletta, men skiltene forsvant i løpet av sommeren i fjor, kort tid før de første vognene kom.

– Jeg har tatt kontakt med kommunen på telefon og e-post, og gjort dem oppmerksom på dette, men jeg har ikke fått svar på om de har tenkt å foreta seg noe, sier Mikalsen.

Naboer reagerer

iTromsø var mandag i kontakt med flere naboer i området, etter at Bydrift begynte å jobbe med å fjerne vannet som har samlet seg på oppstillingsplassen ved campingvognene. Mikalsen mener det er på tide at noen tar en inspeksjon på området.

– Jeg har ikke noe imot disse folkene, og det er på mange måter feil at de må leve slik som dette. Men andre får jo bot hvis man gjør fra seg utendørs, og det står vel også i loven at det ikke er lov til å bo ute i naturen på denne måten, sier Mikalsen.

UFRIVILLIG UTSIKT: I sin egen hage i Vengsøyvegen, har Wiggo Mikalsen utsikt rett mot romfolkets "toalettfasiliteter". Foto: Ronald Johansen
Byrådsleder Øyvind Hilmarsen. Foto: Ronald Johansen