Om du synes at styrmennene på MS Vesterålen og MS Kong Harald ligner, så er ikke det så rart. Det er nemlig de eneggede tvillingsøstrene Hanne og Monica Hoel som styrer hver sin skute. Hanne på MS Vesterålen, Monica på MS Kong Harald.

– Vi har jo stort sett gjort det samme hele livet og noe må man jo gjøre, så da var jo dette en grei jobb, sier Monica.

Rolige dager

Opprinnelig kommer tvillingene fra Kirkenes, men de flyttet til Tromsø for å bli lærere i 2007. Det tok ikke lang tid før de fant ut at lærerstudiet ikke var noe for dem.

– Det varte vel kanskje en uke, sier Hanne.

– Jeg var egentlig ikke så giret på å studere det i utgangspunktet, men om vi skulle flytte til Tromsø for å studere så måtte vi jo studere noe, sier Monica.

Deretter begynte begge to å studere til å bli ingeniører i nautikk. I 2010 var de ferdige og begge fikk jobb som kadetter på MS Polarlys.

Jobb

Det gjorde de i to år før de søkte seg videre. I april fikk de hver sin jobb, på hver sin hurtigrute.

– Det er jo en ganske utfordrende jobb når det er hardt vær på havet. Jeg husker spesielt en gang da vi var i Finnmark og det var veldig hardt vær. Da var det nokså spennende å sitte i styrmannsstolen, sier Hanne.

Likevel er dagene også rolige for de to jentene.

– Noen dager er artigere enn andre, man sitter jo som regel bare og følger med på om det er noe spesielt som skjer, sier Hanne.

Les mer: Tromsøtvillinger i ny norsk storfilm.

Bor sammen

Av totalt åtte på brua til MS Vesterålen er Hanne en av to jenter. Monica er eneste jente.

– Det er jo et flertall av menn her, men det gjør ingenting for oss. Jeg trives i alle fall i mitt arbeidsmiljø, sier Monica.

Jentene har ikke bare samme jobb, på hvert sitt skip. De jobber også samme turnus og bor sammen i Tromsø.

– Er dere veldig avhengige av hverandre?

– Vi er ikke så avhengige av hverandre, men vi er jo ganske like og har like interesser. Når vi er sammen så blir det jo også en del jobbprat, sier Hanne.

Les mer: Hurtigruten henter inn millionunderskudd.

Forskjell

Når hurtigrutene før pleide å møtes i Trondheim var det mange av de andre ansatte på de to båtene som synes det var gøy at de to var så like. Likevel er det en liten forskjell.

– Hanne har to stjerner, jeg har bare en. Så da står jo det svart på hvitt at hun er litt bedre enn meg, sier Monica.

– Det betyr ikke nødvendigvis at jeg er det, legger Hanne til.

Les også: En ny side av Truls.

Jentetvillingpar har fulgt hverandres utdanning. Jobber som styrmenn ombord hvert sitt hurtigruteskip. Foto: TOM BENJAMINSEN