Mandag var det første leseprøve for høstens oppsetting av Hamsuns «Landstrykere» på Hålogaland Teater. Samtidig var det også første dag på jobb for den nye teatersjefen Inger Buresund.

Buresund skulle i utgangspunktet ikke ta over før i januar, men ettersom avtroppende teatersjef Nina Wester skal ut i fødselspermisjon, ble startdatoen fremskyndet.

– Det føles helt fantastisk å være her! På søndag var jeg på min første søndagstur på Sommarøy og det var utrolig vakkert, forteller Buresund, som kom til Tromsø for bare få dager siden.

– Storveies team

Buresunds far kommer fra Tromsø, og hun har både barn og barnebarn i byen.

– Å få jobbe her, kombinert med at jeg får bo nært familien, er fantastisk, sier hun.

LES OGSÅ: Finn Arve får sjansen på Chat Noir

Ettersom hun starter tidligere enn planlagt, «overtar» også Buresund siste rest av Westers program – deriblant «Landstrykere», som har premiere 8. september.

– Det er spennende å overta et prosjekt, særlig siden det kunne vært noe jeg overhodet ikke likte! Heldigvis er ikke det tilfelle! Jeg har hatt stor glede av Hamsun som forfatter og er veldig glad i språket hans, sier hun.

– Og det laget som er satt sammen – både det kunstneriske teamet og skuespillerne – er storveies, og det skal Nina Wester og sjef Tom Remlov ved Riksteateret ha all ære for.

Samarbeid

«Landstrykere» er nemlig et samarbeid mellom Hålogaland Teater og Riksteateret, og etter spilleperioden på teateret skal forestillingen ut på turné til 30 ulike steder – 15 av disse i Nord-Norge.

– Dette er som første skoledag, sier regissør Yngve Sundvor om den første leseprøven.

Hele teamet som sammen skal arbeide med oppsettingen av Hamsuns klassiske trilogi fra begynnelsen av 1900-tallet, var samlet for å presentere seg for hverandre, kikke på ideene til scenografien og lese gjennom manuset.

Stykket skal i all hovedsak baseres på den andre boka i trilogien: «August», og skal være en komedie, men med en del alvorstung tematikk.

– Dette er første gang alle som medvirker i produksjonen møtes, og det er alltid spennende å se hvordan alle passer sammen. Noen er litt sjenerte, mens andre er mer frempå. Det er litt høytidelig stemning, sier Sundvor.

– Dessuten er det mye forventning på huset til å få innblikk i planene for stykket, som andre har jobbet mye med, legger Inger Buresund til.

Kjenner Hamsun

Sundvor, som til vanlig tilhører Statsteatret, har også tidligere regissert en Hamsun-dramatisering på Hålogaland Teater – nemlig «Pan» i 2008. I tillegg har han stått for regien på blant annet «Sult» på Nationaltheatret – en oppsetting som fikk teaterkritikernes hederspris og Heddaprisen for beste regi i 1999.

– Det har blitt mye Hamsun på meg. Han skriver så bra om det å være menneske, og det å være irrasjonell – noe som kanskje er mennesket på sitt aller mest interessante. Man er jo irrasjonell kanskje fire ganger om dagen.

– Eller fire ganger i timen?, spør Buresund.

– Ja! Og teater handler jo mye om å ta vare på irrasjonelle ideer. Da dukker nye sannheter opp. Selv om Hamsun ikke var en god dramatiker, var han en skrap forfatter, mener Sundvor.

Stykket skal, ifølge Sundvor, i stor grad handle om løgn og behovet vårt for løgn.

– Og det vil få et litt mer moderne uttrykk – vi vil legge oss rundt 50-tallet.

HAMSUN: I september har Hamsuns "Landstrykere" premiere på Hålogaland teater, og mandag møttes hele teamet til den første leseprøven. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø