Utdanningsminister Sandra Borch (Sp) har besluttet å omgjøre oppnevningen av lederen for Felles klagenemnd.

Sist uke skrev VG at leder for Felles klagenemnd Marianne Klausen kan ha blitt oppnevnt i strid med reglene. Det mener jusprofessor kan ha vært straffbart.

Nå innrømmer Kunnskapsdepartementet feil.

Innrømmelsen gjør at Klausen fratrer som leder for nemnda. Klausen har tidligere ikke ønsket å kommentere oppnevnelsen overfor VG, men har henvist til departementet.

Vil rydde opp

– Helt siden saken kom på mitt bord har det vært viktig å få alle fakta på bordet før vi traff en konklusjon, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) til VG.

Hun understreker at det på grunn av tilliten til Felles klagenemnd var riktig å gjøre dette.

– Det er ikke manglende kompetanse hos Klausen som gjør at hun må gå. Feilen ligger i Kunnskapsdepartementet, sier Borch.

– Hvordan kunne denne feilen skje?

– På bakgrunn av denne saken vil vi nå gå gjennom regelverk og forskrifter og vurdere om det er nødvendig å tydeliggjøre noe.

– Mener du forskriften er utydelig?

– Nei, det er mer praksisen enn forskriften. Det er jo også grunnen til at vi i dag omgjør oppnevnelsen.

Foto: Mattis Sandblad / VG

– Ønsker dere å endre forskriften slik at noen kan sitte mer enn to perioder?

– Det er altfor tidlig å si.

– Hva vil dette få å si for vedtakene som er fattet i denne perioden?

– Vi må se på om noen av sakene eventuelt må behandles på nytt. Vi må også vurdere om det er nemnda eller departementet som skal gjøre denne vurderingen.

– Vil uenigheten i nemnda få noe å si?

– Jeg kan ikke gå inn i de enkelte sakene.

– Departementet har de siste ukene gitt VG en rekke ulike forklaringer på hvorfor de mener oppnevnelsen av Klausen ikke er i strid med forskriften. Hvorfor det?

– Jeg har vært opptatt av å rydde opp. Vi har vært tydelige på at det har vært begått feil her. Det må være lov å gjøre feil, men da må man rydde opp. Det har jeg gjort nå.

Kunnskapsdepartementet forteller at de så raskt som mulig vil finne en ny leder. De kan ikke love at en ny leder er oppnevnt før neste planlagte møte i Felles klagenemnd, som er 28. september.

LEDER: Inntil nå har Marianne Klausen ledet Felles klagenemnd, nå blir hun byttet ut. Foto: Gabriel Aas Skålevik / VG

I en uttalelse til VG skriver Marianne Klausen at hun i dag ble orientert om utfallet av departementet.

– Konsekvensen av dette er at de må trekke tilbake oppnevningen, sier Klausen.

Hun mener at det er bra at departementet nå tar ansvaret for feilen de har gjort.

– Jeg setter også pris at de har vært tydelig på at jeg spurte departementet om de hadde mulighet til å oppnevne meg for en ny periode da de forespurte meg om dette i april 2022. At de hadde foretatt en juridisk vurdering av dette svarte de bekreftende på i dialogen med meg.

Hun ønsker fortsatt ikke å svare på hvilke vurderinger hun selv gjorde i forbindelse med at hun ble gjenoppnevnt i strid med forskriften.

VG har den siste uken skrevet en rekke saker om at lederen er oppnevnt for en tredje periode i april 2022, noe som er i strid med loven.

Det kan føre til at flere hundre vedtak fra nemnda er ugyldige, og at sakene som har rukket å bli behandlet i domstolen, kan måtte behandles på nytt.

I helgen skrev VG at Kunnskapsdepartementet fjernet setningen som viser at gjenoppnevnelsen var ulovlig.

Flere har reagert

Flere jusprofessorer har ment i VG at den ulovlige oppnevnelsen må få konsekvenser for avgjørelsene nemnda har fattet i perioden Klausen har sittet ulovlig.

I løpet av månedene Klausen har vært oppnevnt ulovlig har:

  • Felles klagenemnd behandlet 328 fuskesaker.

  • Lederen har vært med i 291 av disse.

  • I 37 saker var hun ikke med i behandlingen.

  • 285 studenter er blitt utestengt.

Det er altså mer enn 200 studenter som er utestengt for fusk i perioden Klausen har sittet uten hjemmel i forskriften og forvaltningsloven.

– Alle avgjørelsene fra denne perioden er nå ugyldige, sa jusprofessor Terje Einarsen ved Universitetet i Bergen (UiB) til VG i forrige uke.

Rettelse: Den opprinnelige tittelen slo fast at departementet innrømmet fusk ved gjenoppnevnelsen av Klausen. Det stemmer ikke at de kom med en slik innrømmelse. Det riktige er at de innrømmet å ha gjort en feil. Feilen ble rettet 19. september klokken 12.45.

Rettelse: I en tidligere versjon av saken var et av spørsmålene fra VG gjengitt upresist. Vi skrev:

– Departementet har de siste ukene gitt VG en rekke ulike forklaringer på hvorfor Klausen ble oppnevnt i strid med forskriften. Hvorfor det?

Det riktige er at spørsmålet skulle være:

– Departementet har de siste ukene gitt VG en rekke ulike forklaringer på hvorfor de mener oppnevnelsen av Klausen ikke er i strid med forskriften. Hvorfor det?

Feilen ble rettet 19. september klokken 14.15.