Hvert år deler Norske Kulturarrangører (NKA) ut arrangørpriser for å løfte fram og hedre den innsatsen som ligger bak uforglemmelige kulturopplevelser.

I år er den unge Tromsø-fotografen Johannes Brøndbo (18) nominert etter at han fanget et ikonisk rock’n roll-øyeblikk på en konsert på Blårock i fjor.

Det var først i ettertid han skjønte at bildet var et ekte blinkskudd.

– He he, jeg tenkte ikke «Herregud, dette er at bra bilde». Jeg tenkte hva i all verden gjør han fyren oppe i taket, sier Brøndbo og ler.

På grensen til euforisk: – Tok det et hakk lenger

For det er akkurat det som skjer i Brøndbos bilde. På bildet ser vi en publikummer bli løftet opp under en konsert med rockebandet LÜT. Han blir løftet opp fra skuldrene, opp ned, av publikum under en konsert på Blårock i 2023. Med andre ord, et skikkelig «kodak-moment».

– Han står i taket. Han skulle ta en «stage dive», men tok det et hakk lengre og bestemte seg for å henge fra takbjelkene, forteller Brøndbo.

Stemningen blant publikum var på grensen til euforisk, legger han til.

– Folk var ivrige og i godt humør. Stemninga var i nærheten av euforisk. Publikum hadde «mosh pit» flere ganger og både falt og gikk opp på scenen til bandet, sier Brøndbo.

VALS: Fotograf Johannes Brøndbo danser vals sammen med vokalisten i Yesterdays under oppvarming til konserten med LÜT. Foto: Stig Brøndbo

Måtte danse vals: – Typisk Blårock

Brøndbo mener det er akkurat slike situasjoner som gjør konsertopplevelser på Blårock unike.

– Det er typisk Blårock og sikker ikke første gang det skjer at noen henger fra taket, sier Brøndbo, som har hørt om mange lignende historier fra konserter på det ikoniske rockestedet fra både 90- og 2000-tallet.

– Det som er morsomt på Blårock er at alt kan skje, legger han til.

En av de mer minneverdige opplevelsene Brøndbo har hatt som konsertfotograf skjedde under den samme konserten. Da ble han bydd opp til dans.

– Yesterdays varmet opp for LÜT. De er et ganske rocka band. Så plutselig i konserten tona de det veldig ned og oppfordra publikum til å danse vals. Så kom vokalisten ut blant publikum og tok tak i meg for å danse vals, forteller Brøndbo og ler.

Ble proff som 16-åring

Brøndbo har tatt bilder hele livet. Faren, som også er fotograf, «eksponerte» ham tidlig for fotokunsten. Han fikk tidlig være med faren på jobb.

– Egentlig har jeg tatt bilder hele livet. Men da jeg var 15 starta jeg mer seriøst.

Allerede som 16-åring fikk Brøndbo ta bilder på Blårock-konserter.

– Til tross for at jeg bare var 16 år fikk jeg komme å fotografere på Blårock, sier Brøndbo, som i dag også er frilansfotograf for iTromsø.

Han er takknemlig for at Blårock da ga ham tillit til å fotografere på konsertene deres.

FOTO: Johannes Brøndbo har tatt bilder hele livet. Nå er han nominert til gjev bilde-pris. Foto: Privat

Ønsker å fange en atmosfære

Lidenskapen for å fotografere sitter dypt hos Brøndbo. Når han tar bilder prøver han alltid å fange atmosfæren der og da.

– Det jeg liker med å fotografere er å få lov til å fortelle en historie. Jeg prøver å gi et inntrykk av hvordan det var å være der. I etterarbeid så kan jeg redigere for å få fram den riktige stemning. Jeg prøver alltid å vise fram hvordan jeg oppfatta situasjonen, forteller Brøndbo.

Brøndbo er stolt over å nå bli nominert til NKAs pris. Han retter en spesiell takk til både Blårock og Tromsøs kulturliv generelt.

– Jeg synes det er veldig artig å bli nominert. Jeg føler på en stor takknemlighet ovenfor Blårock hvor bildet er tatt.

Flere Tromsø-aktører nominert

NKA gir ut flere arrangørpriser. Og i år er flere Tromsø-aktører nominert. Mens Brøndbo er nominert med sitt bilde i kategorien årets øyeblikk, er Buktafestivalen nominert til årets festival og Rabalderfestivalen som årets nykommer.

– Tromsø har et veldig rikt kulturliv med en rekke konserter og festivaler. Det at flere fra Tromsø er nominert i andre kategorier er bra. Det er flott at Tromsø får den anerkjennelsen den fortjener og blir satt på kartet, sier Brøndbo.

Avstemningen er åpen fram til 7. mai. Du kan stemme på årets mest uforglemmelige øyeblikk og de andre NKA prisene her.