TVIBIT: Bak bandskolen Fuzz finner vi musikerne Ida Karoline Nordgård og Lisa Skoglund i samarbeid med Tromsø Musikkskole. De har allerede tre grupper klare, men skulle gjerne hatt enda flere jenter med.

– Vi har ingen øvre aldersgrense, men skulle gjerne hatt med flere jenter som går på videregående. Vi har fått en del jenter fra ungdomsskoler allerede, og er superfornøyd med det, men vi har kapasitet til å ta imot enda flere, forteller de.

Viktig tilbud

Musikkbransjens organisasjon Gramo la i sommer fram sin statistikk over de 100 mest spilte norske artistene på radio i 2015. Der var det kun 23 kvinner å finne.

De tar også for seg de mest spilte utøverne, der utøvere betyr musikere som kan ha spilt med flere ulike grupper. I den sistnevnte statistikken får kun 12 kvinner plass på topp 100-listen. Dette er noe av det Fuzz håper å kunne bedre.

– Det handler ikke nødvendigvis om diskriminering, men at forutsetningene kanskje ikke er helt de samme. Vi vil tilby jenter en mulighet til å komme til oss uten instrumenter og de trenger ikke å kunne spille noe heller, og så vil vi lære dem opp fra A til Å. Da snakker vi selvsagt om å lære å spille et instrument, hvordan man lager sanger og hvordan alt det tekniske utstyret som hører med fungerer. Dette skal være en trygg og god arena hvor de kan utforske og skaffe seg kunnskap, og så er jo målet at de skal gå videre og fortsette uten oss når de er ferdig utlærte, sier Nordgård, og legger til:

– Jeg ser fram til den dagen hvor jeg ikke er blant de eneste jentene som spiller i band her i byen.

Vil ha flere til å plukke opp bass og trommer

En av tingene jentene på Fuzz skal igjennom er instrumentkarusell, hvor de alle skal lære seg å spille en låt på en rekke forskjellige instrumenter i løpet av en time. Daglig leder på Tromsø Musikkskole, Camilla Frantsen, legger ikke skjul på at det er litt for få jenter som går for de rytmiske instrumentene.

– Vi har veldig mange sangere og pianospillere inne, men det er langt mellom jentene som velger bass og trommer. Det er en av grunnene til at vi digger dette konseptet og at dette blir den første bandskolen vi tilbyr, sier Frantsen.