Venstre er ett av tre partier som regjerer byen. I går gikk Jonas Stein ut og støttet regjeringens forslag om søndagsåpne butikker – som nå skal ut på høring.

Byråden mener det er et fornuftig forslag og håper det blir realisert.

– Hvis vi fortsatt styrer Tromsø etter valget så kommer vi til å gå for søndagsåpne butikker, ja. Så blir det opp til butikkene å bestemme selv om de vil ha det, sier Stein.

– Helt unødvendig

Men han møter motbør i eget lokalparti. Venstreveteranen Marie Fangel er nemlig totalt uenig med sin partifelle – og moderpartiet – i denne saken.

– Ja, jeg mener at det er nok av muligheter til å få handlet fra før av. Det er helt unødvendig å ta i bruk søndagene også, sier Fangel.

Jonas Stein mener imidlertid bensinstasjoner og brustadbua på søndagene ikke er et godt alternativ.

– Det er ikke bare jeg som syns det er rart at man på søndager bare kan handle på en bitte liten butikk med dårlig utvalg og høye priser. Vi har hatt søndagsåpne butikker i desember og det har vært uproblematisk, sier Stein.

– Søndagsåpne butikker før jul er faktisk det lengste jeg vil strekke meg. Der går grensen for meg, sier Fangel

Liberal, men ...

Fangel er innforstått med at hun er på kollisjonskurs med sin byråd. Det lever hun godt med.

– Ja, det gjør jeg. Vi har det høyt under taket i Venstre. Og jeg er nok ikke så liberal som mange andre i Venstre. Jeg mener man må se dette i et utvidet miljøperspektiv. Hva ønsker man å fokusere på? Jeg mener at søndagen bør forbeholdes familien. Være sammen med barna, gå på turer og på utstillinger. Dette er et verdivalg, sier Fangel.

– Hadde kommunestyret skulle stemt over dette i dag, så hadde det vel blitt flertall for?

– Slik konstellasjonene er nå, så hadde det kanskje blitt det, ja. Men nå har jeg brutt ut før og jeg utelukker ikke at noen Høyre-folk ville gjort det samme. Men dette blir nok ikke en sak før etter valget. Så da får vi se hvordan det går der først, sier Fangel, som er klar over at det kan bli en kamp internt i lokalpartiet.

– Det kan man ikke se bort ifra. Jeg regner med det blir heftige diskusjoner.

– Er det flere i Venstre som er enige med deg?

– Det vet jeg ikke, men jeg håper jo det.

Jobbe deltid

Fangel er klar på at dette heller ikke er noe arbeidstakerne vil ha. Venstrebyråd Stein ser imidlertid knapt noen ulemper med å åpne dagligvareforretningene også på søndager. Å få folk til å jobbe burde ikke være noe problem, ifølge Stein.

– Vi har mange skoleelever og studenter som vil jobbe deltid og som kan tenke seg å tjene penger.

Stein ser at det for noen kommuner kanskje ikke er ønskelig med søndagsåpne butikker.

– Og det er greit. Men for Tromsø vil det være en fin løsning. Det vil være en styrke for byen, sier Stein.