Hun sier til Aftenposten at det ikke er ønskelig.

- Jeg vil klart innstille på at styret finner løsninger som gjør at studenter utenfor EU kan komme til oss uten ekstra økonomiske forpliktelser, sier rektoren til avisen.

Aftenposten har gjort en kartlegging av hvordan landets universitet stiller seg til den foreslåtte endringen i studiefinansieringsordningen - og universitetet i Tromsø er et av fire universiteter som ikke ønsker å kreve penger fra utenlandske studenter.

- Vi i nord blir rammet ganske hardt, vi har mange russiske studenter. Studenter har kjempehøye leveomkostninger i Norge, og jeg mener de skal slippe å betale studieavgift. Vi må unne oss å være internasjonale, sier Husebekk til Aftenposten.

Petter Aaslestad, leder i Forskerforbundet, mener at forslaget fra regjeringen om å innføre studieavgift for studenter fra utenfor EØS-området er skadelig - og at de fire rektorene har skjønt dette.

- Svarene viser først og fremst at de utenlandske studentene er en ressurs som vi ønsker å tiltrekke oss. De største institusjonene håndterer kuttforslaget på et eller annet vis, men de aller fleste studiestedene vil ikke ha råd til å holde på studentene uten at det går utover øvrig utdanning eller forskning, sier Aaslestad i en pressemelding.