Det var spesiallege Anne-Lise Bjørke Monsen ved Haukeland Universitetssykehus som i juni gikk ut og frarådet gravide, barn og unge å spise oppdrettslaks og -ørret.

Men for dagligvarebutikkene i Tromsø ser ikke utspillet ut til å ha fått noen konsekvenser for salget.

Like tall

iTromsø har vært i kontakt med flere dagligvareforretninger i Tromsø. Ingen kan rapportere om noen nevneverdig endring i laks – og ørretsalget.

– Hvis jeg sammenligner årets salg av laks – og ørret, men salget for tilsvarende periode i fjor, kan jeg ikke se noen endring, opplyser kjøpmann ved Rema 1000 i Tromsdalen, Kine Mariel Ottesen.

Heller ikke Rimi i Grønnegata eller Rema 1000 i Stakkevollveien har merket noen forandring i salget.

– Det er jeg som bestiller varene, så hvis det hadde vært noen endring hadde jeg merket det kjapt, sier Kay-Roger Grønvoll — kjøpmann ved Rimi i Grønnegata.

Ulike meninger

I VG stilte Anne-Lise Bjørke Monsen ved hvor mye giftstoffer det finnes i oppdrettsfisk og om hvordan disse giftstoffene påvirker gravide kvinner, barn og unge.

– Det er usikkert hvor mye gift laks inneholder og hvordan stoffene påvirker disse gruppene, sa hun til avisen.

Samme dag bekreftet hun imidlertid ovenfor BT at hennes interesse for lakseoppdrett og virkningen av miljøgifter, begynte gjennom en langvarig strid om plassering av et oppdrettsanlegg ved småbruket hennes i Sveio.

Professor Edel Elvevoll ved Universitetet i Tromsø ble forundret over Monsens utspill.

– «Spis fisk, både oppdrettslaks og annen fisk. Det er viktig for barns utvikling», sier hun ifølge BT.