Dagens bilder er fra kommunevalget i 1979. Tellekorpset er i full gang med å finne ut hvem som blir valgets vinnere og tapere. Mannen med briller midt i bildet er Helge Jacobsen, Arbeiderpartiets fremste mann på 1970-tallet og ordfører i to perioder - fra 1973 til 1975 og fra 1978 til han fikk avløsning av Høyres Erlend Rian etter valget i 1979.

Høyre ble nemlig valgets store vinner ved kommunevalget dette året. Partiet ble størst i byen med en oppslutning på 34 prosent, mens Arbeiderpartiet på mange måter fremsto som taper med 31,7 prosent.

Les også: Byens første internasjonale artist

Holdningsendring

Erlend Rian var ikke i tvil om at Høyre hadde lyktes med sitt politiske budskap om å gjøre tilværelsen mer enkel for folk flest.

- Det gjelder i særlig grad de boligsøkende. Plansamfunnet har skapt så store problemer at det må endres, og jeg kan forsikre om at vi i Høyre ser dette som en overmåte viktig oppgave fremover. Vi må - sagt med andre ord - myke opp den holdningen som møter mange boligsøkende på byplankontoret, sa Erlend Rian og høstet stor applaus hos mange velgere.

Dette var nemlig i Høyre-bølgens første fase. Folk var lei av Arbeiderpartiet, som hadde styrt både landet og de fleste kommuner i mesteparten av tiden siden andre verdenskrig, og ønsket tydeligvis noe nytt. Det førte til at Kåre Willoch et par år senere ble statsminister, og i Tromsø ble valget i 1979 starten på en glansperiode for Høyre som gjorde at Erlend Rian ble sittende 16 år i ordførerstolen.

Mange hjemmesittere

Selv om mange benyttet seg av retten til å stemme ved kommunevalget i 1979, var det usedvanlig mange som valgte å bli sittende hjemme uten å gjøre det som gjerne omtales som borgerplikten. Valgdeltakelsen i Tromsø var ikke på mer enn 50 prosent.

Dette var selvsagt et av samtaleemnene på valgnatten, men sittende ordfører Helge Jacobsen kunne ikke overfor Bladet Tromsøs reporter forklare den store hjemmesitterprosenten.

Men to ting var han sikker på: At Erlend Rian ville etterfølge ham i ordførerstolen og at det ikke gikk mot et topartisystem i Norge. Det var nemlig Arbeiderpartiet og Høyre som dominerte kommunevalget, også i Tromsø.

Les også: De første klippene fra filmen om Per "Parker"

«Sofademokratene»

Helge Jacobsen ga uttrykk for at valget i 1979 ville vise seg å være unntaket fra en regel som levner plass for sentrumspartiene i norsk politikk.

Det hadde han rett i, selv om sentrum periodevis har slitt - og fortsatt sliter - tungt i norsk politikk.

Kommunevalget i 1979 hadde to vinnere: Høyres Erlend Rian og det Bladet Tromsø omtalte som «Sofademokratene» - nemlig hjemmesitterne!

Les også: Politi- og fengselsetaten i 1946