På grunn av sykdommen Alopecia areata (flekkvis håravfall) har May-Tove i over 30 år vært plaget med lite hår på hodet.

Sykdommen gir plutselig hårløse hudflekker — også på hodet. Nå har hun fått ordentlig hår på hele hodet.

– Det føles veldig uvant å ha så mye hår, men det gjør selvfølgelig noe med selvfølelsen. Å ha hår på hodet er jo viktig for oss kvinner, sier Skogeng.

Tar avstøpning av hodet

Bakgrunnen for at hun nå ikke lenger har hårløse flekker på hodet er Randi Solheim som jobber på Centimeter frisør. Hun har som eneste i Troms blitt sertifisert til å kunne ta avstøpning av hodebunnen for så å feste på ekte menneskehår på mennesker som lider av håravfall.

– For mange kvinner føles det som mannlig håravfall og som frisør vet jeg hvor viktig håret er for folk. Derfor føles det veldig bra å nå ha muligheten til å hjelpe folk som virkelig sliter med mangel på hår, sier Solheim.

Måten Solheim har gått fram på er og først ta en avstøpning av hodet til kunden. Sammen finner de ut hvilken tekstur, vokseretning og farge håret skal være. Denne avstøpningen sendes sammen med bestillingen på hår til Kina hvor de tar en ny avstøpning — denne gangen med ekte hår på etter beskrivelsen de har mottatt.

– Denne avstøpningen heklet jeg på i May-Toves tilfelle, ettersom hun allerede har hår på hodet. I andre tilfeller på avstøpningen muligens limes på, sier Solheim som tror at det er mange som sliter med de samme problemene som May-Tove.

Beundret kvinner med hår

Skogeng har tidligere forsøkt parykk, uten hell.

– Når jeg skulle i bryllup eller ved andre spesielle anledninger hadde jeg på meg parykk, men det er veldig tungvint i lengden. Selv om dette nå i begynnelsen klør litt ser det mye mer realistisk ut og dessuten trenger jeg ikke å ta det av om kvelden.

Venner og familie ble derfor overrasket da de for en uke siden fikk se Skogeng med masse hår på hodet.

– De spurte om jeg hadde gjort noe med håret og det hadde jeg jo. Jeg har bestandig tidligere sett rundt meg i diverse sammenhenger og bare sett andre kvinner med tykt hår på hodet, nå har jeg det selv. Det føles bra, sier Skogeng.

EN MULIGHET TIL Å HJELPE: Frisør Randi Solheim på Centimeter frisør mener det å hjelpe folk med håravfall er en gylden mulighet til å bruke yrket sitt til å hjelpe andre. May-Tove Skogeng er glad hun endelig kan vise seg med hår som alle andre. Foto: Tom Benjaminsen
HÅRFINT: May-Tove (66) er fornøyd med hårbehandlingen hun får hos Centimeter Frisør. Hun er rammet av en sykdom som gjør at hun mister hår, men nå kan hun være hårfin som fe aller fleste andre. Foto: Tom Benjaminsen
LITE HÅR: Slik så May-Tove Skogeng ut før behandlingen. Foto: Randi Solheim
FLEKKVIS HÅRAVFALL: På toppen av hodet har May-Tove Skogeng lite hår. Men på grunn av håret hun allerede har, kunne Randi Solheim feste det nye håret i det resterende. Foto: Randi Solheim