I morgen er det première på NRK P2s programserie «Den nye norske sangboka». I serien oppsøker Per Kristian Olsen fra NRK Tromsø kjente og kjære artister for å få historiene om hvordan låtene vi har et forhold til ble laget.

– Ideen er å trekke fram de nye, norske klassikerne, og la artistene fortelle om sangene som folk har et forhold til. Vi ønsket å lage denne programserien for å sette fokus på musikken som er blitt våre nye standardlåter, sier Per Kristian Olsen.

LES OGSÅ: Pussycats inn i celebert selskap

To Tromsø-band med

Blant annet skal Trond Graff fra The Pussycats og Bel Canto fortelle historiene bak bandenes sanger. Mari Boine og Kari Bremnes er også med i serien.

– Gjennom 15 programmer intervjuer jeg 15 av de mest kjente artistene i Norge om hvordan de laget sine mest kjente sanger. Det er alltid gøy å komme inn hos kunstnere. Vi har lett for å tro at vi vet alt om sangene deres, fordi vi har et personlig forhold til låtene. Men da jeg gjorde intervjuene fikk jeg se nye sider, forteller Olsen.

Han ønsker å gi lytterne en ny dimensjon til sangene vi allerede kjenner så godt. Artistene er plukket ut etter Olsens eget hodet.

– Det var gøy å være helt sjef og plukke artister selv. Fram til nå har jeg gjort seks av intervjuene. Det har vært spennende samtaler, sier han.

LES OGSÅ: The Pussycats er endelig på plass i Rockheim

Viser nye sider

Først ut er Jan Eggum som forteller hvordan hans gjennombruddslåt «Heksedans» fra 1977 ble til.

– Vi får vite hva som inspirerte han og hvorfor låten ble akkurat slik vi kjenner den. Jeg synes han viser nye sider ved seg selv. I sangen avslører han seg selv som et engasjert menneske, som også er opptatt av det okkulte, sier Olsen.

LES OGSÅ: Drecker:- Jeg følte meg veldig privilegert

De andre som er med i serien er blant annet Aslag Haugen og Arne Moslåtten fra Hellbillies, Jonas Fjeld og Ole Paus, Ulf Risnes fra Tre Små Kinesere, Sivert Høyem, Øystein Dolmen fra Knutsen og Ludvigsen, rapperen Don Martin, Eldar Vågan fra Vazelina Bilopphøggers, Finn Kalvik og Øyvind Staveland fra Vamp.