Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) sitt skredvarsel på varsom.no for Tromsø mandag viser til en moderat skredfare.

Dette nummereres med tallet to, på skalaen 1-5, der fem tilsvarer stor skredfare og 1 tilsvarer liten skredfare. Ved faregrad 2 og 3 går flest menneskeliv.

Les også: - Hjelpekorpset skjerper beredskapen

Mulige skred

Faren for våte løssnøskred er størst på høyder over 200 meter, der det er mulig for naturlig utløsning av mindre skred.

Tørre flakskred grunnet dårlig binding mellom lagene i fokksnøen meldes mulig utløst ved stor tilleggsbelastning på snøen, og kan lede til middels store skred.

Les også: 21-åring død etter å ha blitt tatt av snøskred

Vit hvor du går

I begrunnelsen for skredvarselet for mandag heter det at hovedskredproblemet er fersk fokksnø. Denne har størst utbredelse i østvendtevendte områder, men vinddreining kan også gi små pålagringer av fokksnø i sørvest-vendte leheng.

Dersom det blir mye sol øker også faren for små naturlig utløste våte løssnøskred i sørvendt bratt terreng på dagtid. Skredfaren vil synke gradvis i takt med stabilisering av fokksnøen, og vurderes til 2- moderat.

Videre i varselet for tirsdag er fokksnø fortsatt et problem, men det vil stabilisere seg over tid. Østvendt terreng er fortsatt mest utsatt, men den kan finnes i flere himmelretninger på grunn av vinddreiningen som meldes. På dagtid vil sola redusere stabiliteten i sørvendte brattheng. Skredfaren vurderes også da til to - altså moderat.

Les også: 257 millioner til skredsikring av veier