Fredag formiddag rundt klokken 13.30 red Nilsen langs Straumsveien mellom beite og stallen ved Marisletta på Kvaløya, da hun møtte på en trailer i stor fart.

– Hesten er trafikkvant og slett ikke lettskremt, men denne traileren kom i såpass høy fart at hesten fikk panikk av lyden og dragsuget, noe som resulterte i at jeg ble kastet av hesten og ble sparket i munnen, sier en rystet Nilsen når iTromsø møter henne på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

Sjåføren, som ifølge Nilsen hadde meget god sikt og ikke sakket farten, stanset ikke etter den dramatiske hendelsen.

– Jeg ble liggende en god stund for å kjenne etter om tennene fortsatt satt i munnen før jeg reiste meg. Det kom mange biler i motsatt kjørefelt, men ingen stoppet. Omsider plukket en mann meg opp og kjørte meg til stedet der hesten hadde slått seg til ro, sier Nilsen.

Da hesten var tilbake i stallen, ble hun kjørt til sykehuset av eieren av gården der Nilsens hest har stallplass.

Ukultur

Nilsen og de andre rytterne som har hestene sine i stallen på Marisletta er avhengig av å bruke Straumsveien for å komme seg mellom stallen og beite. De fortviler over bilistenes manglende hensyn.

– Det er ikke slik at vi vil gå på veien, og vi ønsker absolutt ikke å være til bry for noen, sier Nilsen.

Veien, som har noe skilting om gårdstun og hest, har 60-sone på stedet. Det ser ikke ut til å bry bilistene:

– Folk bare kjører på, og de bremser ikke ned når de møter oss. Hvis det hadde vært en elg eller et reinsdyr hadde det blitt bom stopp. Selv om hesten er trafikkvant, må folk huske på at hester er dyr, og handler instinktiv hvis de blir skremt eller redd, sier Nilsen og fortsetter:

– Rytteren kan ha god kontroll på hesten, men når instinktene slår inn, kan uforutsette ting skje. Derfor må folk ta hensyn, senke farten og svinge unna.

Slapp unna med sjokket

Nilsen fikk forslått munnen, og må til tannlege for sjekk.

– Jeg må tilbake til UNN hvis ikke smertene i armen gir seg, men jeg tåler en støyt, sier Nilsen og fortsetter:

– Jeg er klar over at dette er en risikosport, men det er dumt at det medmenneskelige aspektet skal ha noe å si for hvor trygg man føler seg

Nilsen er også takknemlig for at uhellet skjedde med henne, og ikke en av de yngre jentene som bruker veien.

– Jeg er voksen, og ble egentlig bare sint på grunn av hva som kunne ha skjedd og mangelen på hensyn. Det er mange unge ryttere som bruker veien, og dette kunne gått mye verre enn det gjorde, men la oss ikke vente til det skjer, sier Stine Josie Meyer Nilsen,

Hun har snakket med politivakta og har bestemt seg for å anmelde forholdet.