LES BEGYNNELSEN PÅ SAKEN: – Ulovlig garasje

Ramfjord: Guttormsen er oppgitt og frustrert etter naboens utspill om oppføringen av hans garasje i Ramfjord.

– Vår garasje er ikke ulovlig, vi har alltid forholdt oss til kommunens vedtak. Både kommunen og fylkesmannen har gitt oss medhold og dispensasjon, både to og tre ganger. Fylkesmannens avgjørelse i slike saker er endelig og uten klagerett. Det blir heller ikke riktig å sammenligne vårt påbygg med byggesaken i Hagaveien. Det er et helt annet forhold med helt andre regler og bestemmelser å forholde seg til, mener Guttormsen.

Fire meter fra veien

Det var onsdag iTromsø omtalte byggesaken hvor nabo Cato Berglund mener Guttormsens garasje er ulovlig. Han har klagd saken inn til fylkesmannen, etter at kommunen aksepterte bygget.

Av saken fremgår blant annet at byggegrensen er overskredet med flere meter og at garasjepåbygget hindrer forsvarlig sikt.

– Dette er påstander fra naboen som ikke medfører riktighet. I brev fra kommunen står det tydelig at det ikke eksisterer noen byggegrense ut mot veien. Avstanden fra garasjeveggen til veien er fire meter, slik det sto i det opprinnelige nabovarselet.

– Kommunen skriver også at påbygget ikke er til hinder for sikt. Kommunen har også vært her på befaring med en representant og to jurister fra byggesaksavdelingen, uten å kunne se noe ulovlig med bygget, sier Guttormsen.

Personforfølgelse

Familien opplever situasjonen som meget ubehagelig.

– Vi er engstelige i vårt eget hjem. Det er ikke bare garasjen vi har fått klager på fra denne naboen, byggesaken går bare inn i en rekke av flere hendelser. Jeg opplever det hele som personforfølgelse.

Guttormsen forteller at nabokonflikten startet for flere år siden.

– Da kuttet han ned seks trær i hagen vår, helt uten forvarsel. Saken gikk til konfliktrådet, hvor det ble foreslått at naboen betalte erstatning for skaden. Det har hittil ikke skjedd.

Guttormsen har hyret inn advokathjelp for å hanskes med naboens klager.

Hevnaksjon

– Vi opplever dette som en hevnaksjon etter hendelsen med trærne. Etter dette har vi blant annet blitt anmeldt for brudd på båndtvang for hund, fått klager på støy fra ungene på trampolinen og Berglund har forsøkt å nekte meg å kjøre traktor på veien her.

Guttormsen understreker også at garasjen ikke er et næringsbygg.

– Jeg kjører bare til og fra jobb, slik som alle andre.

Avviser trusselpåstand

– Jeg har så vidt snakket med Guttormsen og har aldri opptrådt på en slik måte at det kan oppfattes som trusler.

Når det gjelder Guttormsens påstander om at Berglund har kuttet trær ulovlig, sier sistnevnte:

– Jeg har fjernet kratt og småbusker fra skillet mellom eiendommene. Det er alt.

Berglund presiserer at han ikke har noen fordeler med å klage inn denne saken.

– Utad fremstår jeg som en kranglefant. Men jeg reagerer på at kommunen gir dispensasjon samtidig som de gir Guttormsen oppdrag med brøyting og strøing. I den forbindelse benyttes garasjen som depot for sand som Bydrift leverer.

– Jeg vil at rett skal være rett og loven lik for alle. Det er ikke tilfelle i denne saken, sier Cato Berglund.