Fylkeskommunen mener kommuneplanens arealdel 2015–2016 foreslår å tilrettelegge for boligområder i viktige grøntområder som ligger innenfor markagrensa på Tromsøya. Det er ikke i samsvar med nasjonal og regional politikk med tanke på å sikre offentlige friluftsområder.

Må ut av planen

Tirsdag vedtok derfor fylkesrådet å fremme innsigelse til tre av områdene byrådet vil åpne for boligbygging:

• Ringveien/Håpet

• Holt

• Kvaløyvågen

Fylkesrådet mener Ringveien/Håpet er et viktig friluftsområde for Mortensnes skole, barnehager og beboere i området, i tillegg til å ligge innenfor markagrensa, og vil ha hele området ut av planen.

– Nærheten til barnehager og skole gjør at det er et mye brukt og viktig for området, sier fylkesråd Line Miriam Sandberg.

Har bedt om innspill

For Holt har fylkesrådet vedtatt at utmarks- og skogsarealene som omfatter Bak-Olsen, lysløypa og arboretet tas ut av planen som boligformål, og bevares som grøntområde/landbruks-, natur- og friluftsområde. Det vises til at områdene er svært viktige nærmiljøområder med lysløype, turveier og lekeområde, med store frilufts- og rekreasjonsverdier.

– Kommunen har sendt forslaget på høring og nå får de innspillene de har bedt om. Deler av Holt er et meget populært og mye brukt utfartsområde som øker trivselen og attraktiviteten for å bo i området, sier fylkesråden.

I vedtaket kreves det også at det settes av arealer til turvei fra Kvaløyveien til arboretet/grøntområdet fra området Nordheim, som også er foreslått til boligbygging.

Flere innsigelser

På Høghaugen i Kvaløyvågen er det registrert en stor boplass fra eldre og yngre steinalder.

– Haugen er et automatisk fredet kulturminne på grunn av steinalderboplassen, derfor må den tas ut av planen, sier Sandberg.

I tillegg fremmer fylkesrådet innsigelse i forbindelse med handel og landbruk i kommuneplanens arealdel:

• Området sentrum-Breivika

• Langnes

• Manglende kartlegging av landbrukets kjerneområder

– I kommuneplanens arealdel er det ikke lagt inn begrensninger i nytt forretningsareal for området sentrum-Breivika og når det gjelder utvidelser på Langnes. Vi fremmer innsigelser fordi kommunen må forholde seg til fylkesplanen for handel og sentrale retningslinjer som gjelder, sier fylkesråd Line Fusdahl.

FRILUFTSOMRÅDE: Denne informasjonstavla står i Holtbakken og forteller om kulturlandskap Holt og Holt arboret. Foto: Kjetil Vik