VOLLAN: Søndag ettermiddag fikk iTromsø bli med UP-betjentene Oddbjørn Aarstein og Kjell Jakobsen da de kontrollerte påsketrafikken på vei mot Tromsø. De er en av mange patruljer som har vært ute på veiene i den siste uka og sørget for at påskerushet ikke skaper trafikkfarlige situasjoner.

– Mye av jobben vår går ut på å forebygge, noe vi ofte oppnår bare ved å vise at vi er ute og kjører. Så må vi selvfølgelig også gjennomføre kontroller, men når trafikken er såpass køpreget som nå er det ikke ofte vi tar så mange, forteller Aarstein til iTromsø.

Se grafikk: Dette koster råkjøringen

Forbikjøring i grenseland

Da iTromsø var med på kontrollen var det hundrevis av biler som ble målt av laseren, men ingen ble tatt for fartsovertredelser.

– Årsaken er nok at man ligger såpass mange biler bak hverandre at det ikke er noe poeng med en forbikjøring, forklarer Jakobsen.

Til tross for at flere forbikjøringer ble foretatt ved kontrollstedet var det ingenting for patruljen å reagere på, før én bilist tok en forbikjøring som fikk betjentene til å reagere.

– Sjåføren kjørte i over 100 i det vedkommende kjørte forbi, men i slike situasjoner må vi gjøre en skjønnsvurdering. Bilen foran lå i omtrent 70, så derfor lot jeg det gå etter å ha diskutert med kollegaen min. Hadde bilen foran ligget i 90 hadde jeg nok stoppet han, sier Jakobsen og legger til:

– Det er ikke ulovlig å kjøre forbi, og ligger den fremste bilen godt under fartsgrensa er det helt greit. De farlige situasjonene oppstår når man skal kjøre forbi en som holder fartsgrensa.

iTromsøs trafikkskole: Derfor bør du ikke kjøre med foten slik

Blir tipset om

En annen årsak til at få blir tatt i fartskontrollene i påska, er at det ofte blir varslet av andre bilister. Dette kan både være negativt og positivt for politiet på veiene.

– Noen signaliserer motgående trafikk når de kjører forbi i motsatt retning, noe som kan gjøre at folk bremser ned rett før målingen. Dette er i utgangspunktet ikke så bra, men jeg får som oftest målt de før de rekker å bremse. I tillegg har du de som varsler via Facebook-grupper, men ofte kommer ikke disse «varslene» ut før vi har flyttet oss igjen. Dermed kan det ha den effekten at det virker som vi er flere patruljer enn vi faktisk er, forteller Jakobsen.

Les også: Mor og datter stoppet for en syklist. Det kan ha gitt dem skader for livet (iTromsø Pluss)

Avskrekke, ikke avdekke

– På et vis er det positivt, ved at det virker avskrekkende. Dermed er folk trolig ekstra forsiktige når de er ute og kjører. Ulempen er når det blir varslet promillekontroller, det kan ha uheldige konsekvenser, konstaterer han.

UP-sjef Geir Martinsen har et avslappet forhold til Facebook-gruppene.

– Vi ønsker heller å avskrekke enn å avdekke, så hvis gruppene kan bidra til det er det helt greit, sier Martinsen til iTromsø.

Les også: Her kjører bussen forbi like før svingen i 80-sonen

Hyggelig møte

Etter en ukes påskejobbing kan politibetjentene melde om hyggelige tilbakemeldinger når de er ute på veiene.

– Det har vært veldig kjekt å være ute i trafikken i høytiden. Folk har nesten vært overraskende hyggelige. I tillegg har vi vært heldige med været, noe som har gjort arbeidsforholdene gode, forteller Aarstein.

– Folk vet hva de har gjort hvis de får en bot, så det er faktisk veldig sjeldent sure miner hvis vi tar folk, legger Jakobsen til.

Da han kontrollerte langs veien var det mange som kom med anerkjennende nikk eller vink. Han tror dette er et tegn på at folk setter pris på jobben de gjør.

– Vårt arbeid er viktig for at de skal være trygge i trafikken, så jeg tror folk er glade for at vi er aktive, sier Jakobsen.

– Føler oss trygge

Dette bekrefter bilist Vegar Årnes, som ble kontrollert på vei hjem fra hytta han hadde tilbrakt påska på.

– De gjør en veldig god jobb, det gir oss en trygghet når vi er ute og kjører, sier Årnes.

BLÅS: Alkotesting er også en stor del av kontrollvirksomheten til politiet. Her blåser Vegard Årnes en godkjent promilletest. Foto: Lars Marius Matre