ELVERHØY: Søndag ble det målt 19,8 grader ved Vervarslinga for Nord-Norge. Dermed ble det med nesten for sommerdag nummer to i 2015.

Foreløpig forblir 9. juli (21,2 grader) stående som årets eneste sommerdag, definert som et døgn der temperaturen stiger til 20 grader eller mer.

Langt bak skjema

Meteorologene ved Vervarslinga forteller at hittil ligger Tromsø godt bak normalen for antall slike dager.

– Snittet ligger på 10,2 dager, så vi ligger ganske langt etter skjemaet, forteller statsmeteorolog Magnus Ovhed ved Vervarslinga for Nord-Norge.

I fjor var en særdeles god sommer i nord. Tall fra Meteorologisk institutt viser at innen slutten av juli hadde antallet sommerdager allerede nådd 19, og det kom ytterligere to i august. I år er tallene helt annerledes. Ikke siden 1996 har det vært så få sommerdager på samme tid som i 2015.

Les også: Dårlig vær førte til solarie-boom

Kan tangere rekord

Ovhed forteller at det tidligere kun har vært to år der det bare har vært registrert én sommerdag for hele året. Det var tilbake i 1995 og i 1981. Førstnevnte år hadde man absolutt ikke mye å skryte av.

– Jeg har et par kolleger som jobbet her i 1995, og de har fortalt meg om det. Da hang det en temperaturmåler på veggen som bikket opp på 20,0 grader, før den falt ned igjen kun noen minutter senere. Det var den eneste sommerdagen hele det året.

Hvis ikke temperaturene øker snart, risikerer man å tangere den dystre rekorden. Men for at det skal skje må vindene skifte retning.

– Man må få et litt annet sirkulasjonsmønster. Akkurat nå er det stort sett slik at varmluften holder seg i sør og kaldluften i nord. Så lenge det er sånn blir det ikke bedre, sier Ovhed, og forteller at han er optimistisk.

Relativt fornøyd

Når iTromsø spør tromsøværinger om hva de synes om sommeren så langt, kommer det blandede svar. Lill Taylor (47) og sønnen David (8) er rimelig fornøyde.

– Sommeren har vært grei nok i forhold til hvilke forventninger man har til Tromsø-sommeren. Den har ikke vært vanvittig bra, men det er ikke den verste sommeren jeg har vært borti her oppe, forteller Lill.

Både hun og sønnen er enige i at man ikke kan la seg begrense for mye av været, dog innenfor rimelighetens grenser.

– Vi har gjort ting både inne og ute i naturen. Vi har blant annet vært en del ute på Skittenelv, og den ene dagen vi var der var det 12 grader. Da badet ikke jeg i alle fall, sier hun.

Les også: Mack selger så det suser – øker i sør

– Blir bedre

Meteorologene er klare på at de ikke tror været kan bli noe verre en det som har vært. Ovhed meddeler at man allerede har høyere temperaturer generelt enn i de to rekordårene, og at han ser optimistisk på resten av sommeren.

– Det er fortsatt august igjen, og det har vært et par ganske varme august-måneder før, selv etter en begredelig start på sommeren. Jeg vil si det er en 50–50-sjanse for at vi får et par ekstra varme dager, sier han.

PS! På værstasjonene på Stakkevollan og Småvær ble det begge steder målt over 20 grader på søndag. Dermed er det kun ved Vervarslinga at det kun er målt én sommerdag.

Les også: Har ikke gitt opp sommerværet

FORNØYDE: Lill Taylor (47) og sønnen David (8) er relativt fornøyde med sommeren, selv om ikke temperaturen har vært på topp. Foto: H‡kon Steinmo
VIL HA VARME: Kristin Brox Andersen (15): – Jeg har vært i Tromsø hele sommeren, og sommeren kunne mildt sagt vært bedre. Foto: H‡kon Steinmo
LITE UTE: Frida Elise Hansen (16) har jobbet hver dag i sommer, men hadde sikkert vært mer ute hadde været vært bedre. – Det hadde ikke gjort noe om det tok seg opp, sier hun. Foto: H‡kon Steinmo
FORNØYD: Christoffer Olsen Figenschou (19) er fornøyd med sommerværet så langt. – Det har vært en kjempesommer, så nå satser jeg på litt regn slik at jeg kan sitte mer inne. Foto: H‡kon Steinmo