11. desember var Reidar Andreas Olsen til stede på rådhuset for å overvære utdelingen av utmerkelsene som skulle deles ut av Carnegies Heltefond for Norge. Trønderen hadde selv innstilt to av de åtte heltene til en slik påskjønnelse, etter en dramatisk hendelse nesten tre år tidligere.

– Thomas Skrede Lund og Rune Skrede Lund var på topptur i Ramfjord sammen med sønnen min og ei jente, da de ble tatt av et snøskred 18. desember 2010. Selv om de ikke klarte å berge junior, visste vi i etterkant at de tre andre hadde gjort alt riktig for å prøve å redde ham. Dermed innstilte kona mi og jeg de tre til denne heltemedaljen. Jenta som var med på denne turen syntes imidlertid det ble for tøft, så hun takket nei, forklarer Olsen.

– Plutselig og brutalt

Tromsøbosatte Rolf Andreas Olsen, som døde i snøskredet ved Henrikskardet på Fagerfjell, fylte 27 år dagen før han la ut på den skjebnesvangre skituren. I går var det nøyaktig tre år siden Reidar Andreas Olsen mistet sønnen sin, en ulykke som inntraff på hans egen bursdag.

Da 57-åringen var på plass under helteprisutdelingen i september sammen med sin kone, var det derfor for å hedre kameratene til sin avdøde sønn. At dette skulle ende opp med å bli nok en svært så dramatisk dag i familiens liv, kom som et sjokk.

– Helt plutselig og brutalt fikk jeg hjerteflimmer, noe jeg aldri har hatt tidligere. Bare noen sekunder senere stoppet hjertet mitt, og jeg falt om, forklarer Olsen.

Som iTromsø skrev i etterkant av hendelsen, var både en lege og en sykepleier til stede på markeringen i rådhuset. De reagerte umiddelbart, og kom derfor raskt i gang med livreddende førstehjelp. Det ble imidlertid fort klart at rådhuset manglet en hjertestarter, noe som førte til at ordenssjef hos politiet, Tor Einar Eilertsen, tok affære. Han sørget for at politiets hjertestarter fort ble fraktet til rådhuset.

– Hjertet mitt stoppet i 10-15 minutter, før de fikk det i gang igjen. Det var hjertestarteren som til slutt fikk liv i meg, sier 57-åringen.

Hell i uhell

Etter ei uke på sykehuset, der Olsen blant annet fikk operert inn en type pacemaker, kunne han reise hjem til Skogn i Nord-Trøndelag.

I ettertid priser Olsen seg lykkelig over at det nettopp var i en slik forsamling som den på rådhuset at han fikk hjertestans.

– Når slike ting skjer, er man avhengig av at alt lykkes. Jeg var så heldig at det både var en sykepleier og en lege til stede. I tillegg er jeg evig takknemlig for den innsatsen alle andre involverte la ned. Jeg vil derfor rette en stor takk til både politiet, hele gjengen som var til stede på rådhuset og hele byen, som jeg har blitt veldig glad i, sier Olsen.

Ordfører Jens Johan Hjort ventet ikke med å ta affære etter den dramatiske hendelsen på rådhuset.

- Allerede samme kveld begynte vi å undersøke hva slags type hjertestarter vi skulle gå for. Den har nå vært på plass her en stund, forklarer Hjort.

At Reidar Andreas Olsen falt om med hjertestans i kantina på rådhuset i september, gikk hardt inn på ordføreren.

Kjøpte hjertestarter

- Det var veldig dramatisk og skjedde i en surrealistisk setting. Det gjorde sterkt inntrykk på meg, innrømmer Hjort.

Hendelsen, som førte til at rådhuset nå har en egen hjertestarter, gjorde at navnet på maskinen ga seg selv.

- Vi har fått tillatelse til å kalle opp hjertestarteren etter Reidar, påpeker han.

Nå har kommunen sørget for at de riktige folkene har fått opplæring på bruk av hjertestarteren. I tillegg vil Hjort sørge for at de ansatte får kurs i livreddende arbeid.

- Da Reidar falt om oppdaget jeg at jeg helt klart ikke var forberedt på sånne episoder. Det var en vekker. Jeg vil selv delta på førstehjelpskurs, forklarer ordføreren.

Gjorde sterkt inntrykk

Politiets ordenssjef Tor Einar Eilertsen glemmer ikke øyeblikket da Reidar Andreas Olsen ble trillet ut av rådhuset i livet.

- Dette er nok et eksempel på at folk ikke må nøle, men reagere raskt. I slike situasjoner står det om sekunder og minutter, forklarer ordenssjef ved Troms politidistrikt, Tor Einar Eilertsen.

Han ble selv utpekt som en av heltene, etter at han varslet ambulanse, og sørget for at politiets egen hjertestarter kjapt ble fraktet til rådhuset. Selv ser han ikke slik på egen innsats.

- Jeg var en ubetydelig brikke i alt dette. Det var først og fremst legen og sykepleieren som gjorde jobben der, påpeker Eilertsen.

At alt gikk bra til sist, er politiets ordenssjef svært glad for.

- Jeg glemmer aldri da Reidar ble trillet ut av rådhuset og holdt tommelen opp, for å vise at dette gikk bra. Reidar er en flott mann som har opplevd mye. At han er sterk nok til å ta initiativ til å hedre andre, etter at han selv mistet sønnen sin, står det respekt av.

TAKKNEMLIG: Reidar Andreas Olsen (57) er evig takknemlig overfor alle som bidro til at han berget livet etter hjertestansen 11. september. Her er Olsen avbildet under en båttur på Lyngenfjorden i sommer. Foto: Privat Foto: Privat
iTromsø 12. september 2013 Foto: NewsConductor