Plutselig ser Majed en eksplosjon rett foran seg. Barnet som gikk foran Majed er borte. Drept. Skutt ned av en drone som forvekslet barnet med en terrorist bærende på våpen. Men barnet bar ikke på våpen, bare store, tunge vannkanner fra vannutsalget som ligger mange kilometer hjemmefra. Majed må bare fortsette hjemover til flyktningleiren. Familien må ha vann.

Hverdagen på Gazastripen dreier seg i stor grad om behovet for vann. Majed Abusalama er i dag 26 år gammel og er bosatt i Tromsø. På Universitetet i Tromsø studerer han et fred og konflikt-studium i tillegg til at han er journalist, fotograf og politisk aktivist. Han har brukt mye tid på å fortelle historier fra Gaza, som dronene som dreper uskyldige barn, for å rette mer internasjonalt fokus på situasjonen i Gaza.

Vann som politisk problem

NRKs TV-aksjon i samarbeid med Kirkens Nødhjelp som gjennomføres på søndag har som mål å samle inn nok penger til å skaffe en million mennesker varig tilgang på rent vann. Frem til i mars i år har Majed levd hele livet sitt på Gazastripen. Gjennom oppveksten sin vet han alt om hvordan det er ikke å ha rennende vann fra springen slik nordmenn er vant til i Norge.

– I Gaza er det svært begrenset tilgang på vann for folket som lever der. Vannet som pumpes opp fra under bakken er svært forurenset av store mengder kloakk og salt som stammer fra havvann som siver ned i grunnen, og drikkevann må kjøpes dyrt fra utslagssteder langt unna, forteller Abusalama.

Grunnet daglige strømbrudd renner daglig over 90 millioner liter kloakk fra renseanleggene ut i havet som omgir Gaza. Som følge av dette er ifølge FN 90 prosent av Gazas grunnvann helsefarlig å innta for mennesker.

– Det er bare et spørsmål om tid før verden opplever den første krigen over vannressurser. Israel tapper flere av de beste grunnvannkildene i Gaza og bygger i tillegg underjordiske vegger som skal hindre regnvann i å sive ned fra israelske landområder til grunnvannet under Gaza.

Grunnet vannmangelen i Gaza er Israel blitt en av landområdets største leverandører av drikkevann. Dette er filtrert vann, dårlig vann som er blitt kjørt gjennom et filter for å fjerne forurensende innholdsstoffer. Prosessen fjerner imidlertid også de sunne innholdsstoffene, som naturlige mineraler, og etterlater vannet totalt smak- og næringsløst. Vannet selges så dyrt til Gazas innbyggere som må bruke flere timer om dagen til å gå til og fra utsalgsstedene.

Det nye livet i Norge

– Etter at jeg flyttet, spurte av og til folk meg om hva som er det beste med å komme til Norge fra Gaza. De som spurte regnet alle med at jeg skulle si at det var friheten, men det som var aller deiligst var faktisk den første dusjen. Den tok jeg i Oslo rett etter ankomst og for første gang i livet følte jeg meg helt ren, smiler Majed.

Grunnet Israels blokade av Gazastripen har han ikke mulighet til å reise tilbake til familie og venner som han forlot, men han vet akkurat hva han skal ta med seg den dagen han får muligheten til å besøke dem igjen.

– Jeg skal ta med meg to store bager med norsk flaskevann. Vennene mine kommer ikke til å tro meg når jeg forteller om det norske vannet som faktisk er rent, smaker helt utrolig godt og som nordmenn har av i overflod. Jeg vil unne alle jeg kjenner i Gaza å smake og nyte norsk vann. Det er umulig å forklare hvor mye bedre norsk vann er enn det vi er nødt til å drikke i Gaza, forteller 26-åringen.

– Vann er ikke bare vann for folk utenfor Vesten, der er vann livets aller mest verdifulle ressurs som man må kjempe for hver dag hele livet. Det håper jeg alle kan tenke litt på under søndagens TV-aksjon, avslutter Abusalama.

Barnelek: 90 prosent av vannet i Gaza er helseskadelig for mennesker. Likevel leker barna i sølepyttene etter vinterens oversvømmelser. Foto: Nidal Alwehide
takknemlig: Majed Abusalama er glad for at årets TV-aksjon retter viktig fokus på verdens vannproblematikk. Foto: Egil Rogstad Foto: Egil Rogstad