I tredje etasje på Tempohjørnet vil det fra høsten av være lærelystne elever i alle aldre som har valgt å jobbe med frisørfaget i seks måneder. Etter nøye gransking ble det bestemt at Frisørskolen i Bodø skal flyttes til Tromsø, i håp om større interesse og flere lærlinger.

– Det er stor motivasjon hos dem som velger å gå på en privatskole. Dette er ikke bare et tilbud for dem som ikke er fristet til å ta allmennfag, men også for dem som har brukt opp ungdomsretten eller droppet ut av skolen tidlig, sier inntaksansvarlig, Trine Elden.

Hun mener det er viktig å fange opp de som faller utenfor den offentlige sektoren og håper skolen blir et supplement heller enn en konkurrent.

Oppfordrer guttene

Lisa Selfors Andreassen, som blir daglig leder ved byens skole, har selv jobbet som frisør i 13 år og har opplevd et skrikende behov for lærlinger og fagfolk. Hun frykter at frisørfaget vil dø ut dersom rekrutteringen ikke forbedres.

– Jeg gleder meg til å møte elevene og få jobbe på en helt ny skole. Vi tar to kull i året, et på høsten og et på våren, så dette blir for dem som har lyst til å jobbe intensivt med faget i et halvt år, i stedet for å gå to år på Breivang for eksempel, sier Andreassen.

Hun oppfordrer særlig gutter til å søke seg til utdanningen på grunn av den enorme kvinnedominansen innenfor yrket.

– I andre land er det faktisk flere menn i dette yrket og ofte kommer mannlige frisører langt også. Jeg er veldig optimistisk til dette ettersom skolen er veletablert i flere andre byer og det hittil ser veldig bra ut, hevder Andreassen.

Positiv konkurranse

Rektor ved Breivang videregående skole, Eva Sparrman, mener privatskolen vil skape konkurranse, men vil prøve å utnytte dette så godt som mulig.

– Vi har ikke hatt noe kontakt med dem, så vi vet ikke hva slags samarbeid vi vil få, men det er klart det skaper forhold vi må ta hensyn til. Hvis det er et tilbud som kan bidra til økt interesse for frisørfaget er det jo positivt, for vi har merket at det stadig er færre som søker seg til frisørlinjen vår, sier Sparrman.