Swingkurs for samer er ikke helt som vanlige swingkurs. Instruktør Miguel Ramirez fra Salsademika kjørte en uvanlig kombinasjon med samisk musikk og latinamerikanske rytmer på Radisson Blu i går, der et tyvetall unge samer hadde møtt opp for å lære nye trinn.

Jeg har danset mye da jeg var yngre, og brenner veldig for dans. Når man danser føler man seg fri og kan uttrykke seg selv, sier Saia Stueng.

Samles til samedans

Hun synes instruktøren hadde klart å finne gode kombinasjoner, med enkle trinn som var lett å lære for alle. Sammen med kveldens dansepartner Gernot Hlauschek, testet hun ut «the cuban motion» til samisk musikk.

– Jeg skal på samedans på hotellet på fredag, så der blir det nok en del dansing, sier Stueng.

Hun kom på dansekurs sammen med søsteren Maret Stueng, som også synes det var artig å lære noen nye, dristige moves.

– Man skal ikke være redd for å sjekke opp en same på byen, for de kan danse, sier Maren med glimt i øyet.

Fordommer mot samer

Hun har tenkt seg på samedans til helgen.

Jeg håper det kommer masse folk, for det er noen fordommer mot samer som ikke stemmer overens med virkeligheten, sier Stueng.

Instruktør Miguel Ramirez var imponert over sine elever. han er instruktør i flere latinske danser, og mener det bruser godt i samisk blod.

-Jeg underviser jo i pardans, mens tradisjonell samisk dans ligner mer på folkedans. Men en ting vi har til felles er det heftige temperamentet, sier Ramirez.

:. Miguel Ramirez demonstrerer trinn med Inger Anne Gaup. Karen Marianne Gaup Mikke M. Laberg, Juhan Hætta, Kristine Tjåland Braut, Saia Stueng og Gernot Hlauschek følger ivrig med. THE CUBAN MOVE: Søstrene Maren (t.v) og Saia (t.h) tester" the cuban move", og ruller med hoftene.