I går ble det klart at Samferdsels-departementet har anmodet Miljøvern-departementet om å gripe inn i E8-saken og gjennomføre statlig reguleringsplan.

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen sa igår til itromso.no at han anså dette som en alvorlig overkjøring av lokaldemokratiet.

- Bør slippe nå

Martin Henriksen i Arbeiderpartiet mener byrådet har rotet tilstrekkelig med E8-prosjektet, og ønsker en statlig plan velkommen.

- Folk bør slippe å vente lenger på en løsning for en av Norges farligste veier, sier Henriksen.

Han synes ikke så veldig synd på Hilmarsen og byrådet i Tromsø.

- For meg er det viktigere å gjøre veien trygg enn å gjøre byrådet glad. Når byrådet har rotet, og vi ikke vet hva som skjer hvis Høyre og Frp skal regjere sammen, bør kanskje noen skjære igjennom å få bygd vei, sier Henriksen.

- Fastlåst

Troms SVs førstekandidat til stortingsvalget, Torgeir Knag Fylkesnes, medgir at statlig innblanding ikke er helt uproblematisk, men at det var nødvendig nå - for å hindre flere trafikkulykker.

- Jeg har sett brevet, og det er vel rett og slett slik at departementet mener det er grunn til å iverksette en statlig plan, fordi situasjonen er så fastlåst, sier Fylkesnes.

Fortvilet situasjon

Han mener politikerne har satt kommunen i en fortvilet situasjon, når alt stopper opp på grunn av uenighet om finansiering.

- Den vestre traseen er kortere fram i tid, mens den østre er mer fremtidsrettet og forbinder nordfylket med byen. Men byrådet nekter lokal finansiering, slik at prosjektet har blitt dyttet ut i tid, sier Fylkesnes.

Fylkesnes forstår at samferdselsdepartementet ser behov for å få bevegelse i prosjektet.

- Trafikksikkerheten er jo helt håpløs, og det har vært en del ulykker på disse veiene. Så jeg skjønner godt at departementet ønsker en avklaring, Det er lokaldemokratisk problematisk, men forståelig, sier han.

Betingelsene til stede

Kommunestyret i Tromsø vedtok i april i 2012 å si nei til bompengefinansiering av nye E8.

Loven er imidlertid klar på når statlig inngripen er påkrevet, og Fylkesnes mener E8 er et godt eksempel.

- Man har et lokaldemokrati og skal være forsiktig med å ta i bruk en statlig plan. Men her er betingelsene til stede, så den situasjonen vi er i, passer godt innenfor dette lovverket, sier Fylkesnes.

Les mer om saken i dagens papirutgave av iTromsø!