Pasienthotellet på 15 etasjer kommer til å ruve i landskapet, på tomta sør for dagens A-fløy og UNN-inngang.

Miniskyskraper

– Det blir det høyeste bygget i Tromsø, og vi skal også bygge landets største pasienthotell. Jeg er stolt over at vi har kommet til dette øyeblikket, sier UNN-direktør Marit Lind.

Hun er godt fornøyd med utseende, og mener det med sin minimalistiske stil passer godt inn med andre signalbygg i byen.

– Jeg synes det blir et flott bygg, som passer godt inn i forhold til både Ishavskatedralen og Polaria. Det er blitt en miniskyskraper, og det trenger jo Tromsø, sier Marit Lind.

Les også: Slik blir nye UNN

I går signerte hun og Consto-direktør Hans Kristian Seterlund kontrakten for byggingen. Utgravingen av tomta starter allerede neste uke, og etter fellesferien starter utbyggingen.

Gigantutbygging

UNN-direktøren ser fram at å ta i bruk det nye pasienthotellet, både for pasientenes del, men også sykehusets.

– Vi har konstant mangel på pasienthotellsenger. Pasienthotellet vi har nå er ikke i tipp, topp stand, og er mer frakoblet resten av UNN. Nå får vi et mer integrert hotell hvor pasientene får nyere og finere hotellrom, og det blir en fin vestibyle som kobles på dagens UNN-vestibyle, sier Lind.

Pasienthotellet blir starten på en gigantisk byggeaktivitet de nærmeste årene. I tillegg til pasienthotellet på vel 10.000 kvadratmeter og en pris på 350 millioner kroner, skal A-fløya utvides. Her kommer et nybygg på 12.500 kvadratmeter, i tillegg til renovering av gammelt bygg, med en prislapp av nesten 1,2 milliarder kroner.

– Siden vi har flere utbyggingsprosjekt på gang, er det viktig med riktig rekkefølge på utbyggingen. Med ny A-fløy og pasienthotell har vi en rokade som skal gå i hop og en del logistikk som skal på plass, sier UNN-direktør Marit Lind.

Får endelig dekket behov

Når alle nybygg står ferdige vil UNN ha et areal på 125.000 kvadratmeter. Det er nesten dobbelt så stort som da sykehuset ble tatt i bruk i 1991.

Da UNN ble planlagt i sin tid konkluderte sykehuset selv med at de trengte 110.000 kvadratmeter, men regjeringen Willoch halverte arealet.

– Siden den gang har UNN slitt med for trange forhold som har ført til konstant behov for utbygging og provisorier. Økt antall nye moderne operasjonsstuer, lokaler til spesialisert rehabilitering og flere intensivplasser for de alvorligst syke pasientene vil møte behov som UNN har hatt udekket siden nybygget sto klart i 1991, sier utbyggingssjef Tor-Arne Hanssen på UNN.

FARGERIKT: Slik tenker arkitekten av hotellrommene kan bli seende ut. Illustrasjon: BC Arkitektur Foto: BC Arkitektur
FORNØYDE: UNN-direktør Marit Lind og Consto-direktør Hans Kristian Seterlund med det nye pasienthotellet. I går underskrev de byggekontrakten. Foto: Kjetil Vik Foto: KJETIL VIK
NY A-FLØY: — Den planlagte utbyggingen av A-fløya vil endelig gi UNN de nødvendige arealene til å møte funksjonen som universitetssykehus for helseregionen, sier Tor-Arne Hanssen, utbyggingssjef på UNN. Illustrasjon: UNN Foto: Studio 4 Arkitekter