Oslo 20120621. Terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett 2012. Anders Behring Breivik smiler i rettssal 250 torsdag i tiende, og dermed siste, uke i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. POOL. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard

Oslo tingrett mener Anders Behring Breivik ikke var psykotisk 22. juli i fjor og dømmer ham til 21 års forvaring med en minstetid på ti år.

Domsslutningen ble lest opp like etter klokken 10.00 i sal 250 i Oslo tinghus. Breivik smilte da han fikk høre dommen og viste tydelig glede over å bli dømt tilregnelig.

Breivik har tidligere uttalt at han vil godta dommen på stedet dersom han skulle bli kjent tilregnelig.

Stor spenning

Tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen leste først konklusjonen og vil utover dagen begrunne den. Det knytter seg naturlig nok størst spenning til hvordan dommerne har kommet fram til det som unektelig er en omstridt konklusjon; at Anders Behring Breivik er frisk nok til å kunne straffes for terrorhandlingene.

Retten har uansett festet størst lit til hvordan de rettssakkyndige Terje Tørrissen og Agnar Aspaas har vurdert Breivik da han begikk terrorhandlingene i regjeringskvartalet og på Utøya i fjor, sammenholdt med andre bevis om temaet.

Opplesingen av dommen mot Breivik er ventet å ta opptil seks timer, inkludert flere pauser og lunsj.

Breivik ble hentet i Ila fengsel og fraktet til Oslo tinghus med politieskorte. Han ankom 40 minutter før dommen falt.

Vil unngå anke

AUF-leder Eskil Pedersen er glad for at dommen nå er klar. Han håper å få slippe en ankebehandling, men finner også grunn til å berolige dem som måtte frykte en reprise på rettssaken i Oslo tingrett.

- En ankebehandling blir mindre omfattende og betydelige kortere. Vitner slipper å forklare seg på nytt og oppmerksomheten fra mediene blir mindre, sier han til NTB.