Det viser en undersøkelse Næringsforeningen i Tromsøregionen har gjennomført blant sine medlemmer.

Blant drøyt 380 respondenter svarer 14 prosent ”ja” til at de ønsker søndagsåpne butikker, mens 83 prosent svarer ”nei”. 4 prosent svarer «vet ikke» på samme spørsmål.

- Ikke overraskende

- Tallene er ikke overraskende gitt debatten som har foregått i media, samt tidligere undersøkelser om samme tema, uttaler direktør i Næringsforeningen, Nils Kristian Sørheim Nilsen, i en pressemelding.

Følg iTromsø på Facebook!

Han påpeker at 65 prosent av de spurte har tilknytning til andre bransjer enn handel.

- Dette må tolkes som at handelsstanden har bred støtte i denne saken.

Ulike argumenter

Av dem som er positive til regjeringens forslag peker flere på at forslaget gir mulighet til å holde åpent, men at det ikke er et pålegg om søndagsåpent. Videre vises det til at søndagsåpne butikker vil bidra til økt tilgjengelighet for turister og fastboende, samt at konkurransen mellom butikkene vil bli mer rettferdig siden dagens lovverk allerede åpner for søndagsåpent for enkelte butikker.

De som ikke ønsker søndagsåpne butikker peker på at det vil kunne føre til økte priser som følge av kostnadsøkninger. Nei-standpunktet blir dessuten begrunnet med hensynet til de som må være på jobb og deres familier, samt behovet for en hviledag.

Det er også knyttet usikkerhet til hvorvidt utvidede åpningstider kommer til å medføre økt handel, eller om det fører til at handelen fordeles utover en lengre tidsperiode, heter det i pressemeldingen.