Det vedtok kommunestyret torsdag etter en times debatt om saken.

Bakgrunnen er hvorvidt kommunen ønsker å slutte seg til regjeringens forslag om å innføre nasjonal standard for tildelingsrett – og om alle som har søkt plass – og kvalifiserer til slik – skal plasseres på en offisiell venteliste.

– Jeg mener at kommunen bør støtte en slik endring i reglene – ikke minst fordi det vil styrke rettighetene til eldre og pleietrengende, sier KrFs Helga Marie Bjerke.

Les også: Politikere reagerer på kutt i antall sengeplasser

Skuffet over flertallet

Hun er skuffet over at flertallet i kommunestyret – Arbeiderpartiet, Rødt og SV – stemte mot forslaget om at Tromsø kommune skulle si ja til en slik ordning.

– Dersom man får nasjonale kriterier vil det medføre at kommunens saksbehandlere må henvise til disse når man sier ja eller nei til sykehjemsplass – og den enkelte søker vil kunne kreve prøving opp mot retningslinjene, sier Bjerke.

Hun er også skuffet over at det røde flertallet ikke ønsker å ha ventelister til sykehjem eller omsorgsboliger.

Les også: Bred motstand mot forslag om ventelister på sykehjem

Oversikt

– Dersom vi hadde ventelister ville både innbyggere og lokalpolitikere få vite det reelle behovet for sykehjemsplasser – og kunne legge opp politikken etter det. Det ville være mer forpliktende, sier hun.

Tone Marie Myklevoll, Arbeiderpartiets ene representant i helse- og omsorgskomiteen, mener dog at nasjonale retningslinjer og ventelister kun vil føre til frustrasjon.

– Det vil ikke føre til flere sykehjemsplasser om man får nye regler. Har man ikke plasser så har man ikke plasser – og det eneste som vil skje er at man skaper falske forventninger, sier hun.

Hun er enig i intensjonene bak regjeringens forslag, men mener at virkemidlene er feilslåtte.

Frykter skinnprosess

– Det er en veldig sammensatt sak, men forslaget vil føre til mindre selvråderett for kommunene. Det vil være en skinnprosess uten annet resultat enn mer papirarbeid, sier hun.

Byrådsleder Kristin Røymo (Arbeiderpartiet) fremmer lignende argumenter mot forslaget.

– De som ville stått på slike rettighetsventelister ville uansett ikke være garantert plass – fordi vi ikke har plasser. Jeg frykter at det hele ville endt opp med en større avdeling for kommuneadvokater – og det er ressurser jeg heller vil bruke på tjenester isteden, sier hun.

Les også: Slik skal kommunen spare seks millioner

Prioriteringer

Fremskrittspartiets tidligere byråd for helse og omsorg, Kristoffer Kanestrøm, er imidlertid langt fra enig med de to Ap-politikerne.

– Når det i dag er så mange kommuner som IKKE fører ventelister – da sier det meg at vi må få fram det reelle behovet – og bygge de sykehjemmene vi trenger, sier han.

SKUFFET: KrFs Helga Marie Bjerke mener at nasjonale kriterier for rett til sykehjemsplass vil styrke pasientrettighetene. Foto: Ronald Johansen
VENTELISTE-NEI: Det røde flertallet i kommunen vil heller ikke ha offisielle ventelister for dem som har rett til sykehjemsplass og omsorgsbolig. Foto: CHRISTER REMEN