Fred Gøran Karlsen var på vei fra sentrum til hjemmet sitt i Ramfjordbotn da han opplevde at den svarte katten ble påkjørt.

- Sjåføren var vel 70 meter foran meg, og det lå en bil bak den igjen, sier Karlsen til iTromsø.

Rett etter at han hadde passert Fagernes-skiltet,  så han at det var fare på ferde.

- Den svarte katten sto i veikanten, og rett etterpå bykset den over veien. Vanligvis ville man som sjåfør slakket ned på dette tidspunktet, men i dette tilfellet gjorde ikke sjåføren i den lysegrønne SUV-en det og kjørte på katta som havnet under det ene forhjulet hans, sier Karlsen.

Han opplevde situasjonen som svært bekymringsverdig.

- Når folk kjører på et kjæledyr så forventer man jo at de skal stoppe, men i denne situasjonen kjørte bare vedkommende videre. Det blir jo helt feil, mener han.

- Veldig uheldig

Arild Karlsen satt i bilen foran SUV-en som kjørte på katta. Han var bare meter unna uhellet.

- Bilen hadde god nok tid til å stoppe og derfor unngå å kjøre på katta, men i denne situasjonen var nok vedkommende uoppmerksom og det gikk galt, sier Karlsen.

Han mener at det var helt unødvendig at episoden skulle skje.

- Katten kom fra venstre side av veibanen og havnet under høyre forhjul på bilen. Det sier litt om at sjåføren ventet for lenge med å stoppe, sier Karlsen.

Han mener at det er forståelig at katter kan bli påkjørt.

- Men å bare kjøre videre etterpå er mer uheldig.

Både han og Fred Gøran tok så saken i egne hender.

- Vi stoppet bilen, gikk frem til katta men da var det allerede for sent, forteller Fred Gøran.

Etter å ha fått offeret ut av veibanen, for å beskytte den mot kommende trafikk, bar de den opp til beboerne i nærheten for å finne eieren.

- Da var det noen som kjente katta og som skulle videreformidle hva som hadde skjedd til dem, sier han.

Vanlig kost

Katteeieren Mona Begic forteller til iTromsø at det var Rusken som gikk bort. Han hadde vært i familien i seks år.

- Vi ble veldig triste da vi fikk vite hva som hadde skjedd. Vi forstår selvfølgelig at uhell kan skje, og vi ville ikke klandret sjåføren som hadde kjørt på katten vår heller. Men vi synes det er trasig når vedkommende bare kjører fra det hele, uten å si ifra til oss, sier Begic.

Det er ikke første gang at familien opplever å ha mistet kjæledyrene sine.

- Gjennom 15 år har vi opplevd at syv av kattene våre har blitt påkjørt, men til nå er det bare én som har sagt ifra til oss om det, sier Begic.

- Vanligvis har vi funnet kattene våre liggende døde i veibanen, uten å vite hvem og hvordan de ble påkjørt. Og det er trist.

Hun oppfordrer alle bilister til å ta hensyn når de kjører ved boligområder.

- Og nå som fuglene er ute, så er flere dyr på jakt. Og skulle man være så uheldig å kjøre på et kjæledyr, så bør man oppsøke husene rundt for å finne den rettmessige eieren, sier hun.

Katten Rusken var et kjært familiemedlem. Foto: Privat