I fjor vår fulgte iTromsø Sigrid Mogård da hun syklet Afrika på langs, eller Tour d´Afrique som det også kalles. Søndag kom Mogård hjem etter en enda en sykkeltur i Afrika.

Denne gangen har hun syklet i jungelen.

– Jeg var med på den årlige «Togo jungle challenge». Det går ut på å utforske jungelen på sykkel. Det er noe ganske annet enn å sykle langs landeveien, for der var det mer eller mindre bare stier og noen dårlige traktorveier, forteller Mogård.

Les også: En tålmodighetstest

Svømte med sykkel

På turen gjennom jungelen måtte den 160 cm høye Tromsø-kvinnen krysse flere elver.

– Jeg måtte tidvis svømme med sykkelen under armen. Jeg måtte også bære sykkelen i to kilometer hvor jeg gikk med vann til hoften, sier Mogård.

I stedet for å bli redd for dyr og parasitter i vannet, synes hun det bare var deilig når det måtte bades.

– Det var 35 grader og høy luftfuktighet. I vann med mye strøm er det ikke skummelt med dyr uansett. De er mer redde for deg. De lokale vandrer jo her hver dag, sier hun.

Les også: Oppturer og nedturer

Lang tur

Sigrid Mogård var på tur i til sammen to uker. Én av ukene ble brukt til sykkelturen.

– Jeg syklet vel 650 kilometer. Det blir fort veldig langt når terrenget er slik det er og med den varmen, forteller hun.

Hun syklet nesten 10 mil hver dag.

– Det er lange dager. Jeg var vel på sykkelen mellom syv og ni timer per dag.

Les også: Sykkeldekket eksploderte på grunn av varmen

Møte med lokale

Selv om Mogård var i et team bestående av fem personer, satte hun pris på å gjøre deler av sykkelturen alene.

– Det jeg liker så godt med å sykle i Afrika, er at jeg kommer i så god kontakt med lokalbefolkningen, sier hun og husker en spesiell hendelse hvor det begynte å regne kraftig.

– Jeg så en bygning som lå alene i jungelen, og tenkte jeg skulle søke ly under taket der. Det viste seg å være en skole. Lærere og elever inviterte meg inn, og vi lærte hverandre å telle på forskjellige språk. Det er de uplanlagte møtene hvor man kommer tett på som er fine, sier hun og legger til:

– På sykkel er det lett å stoppe og prate med folk.

Les også: Et afrikansk sykkeleventyr

Mentale utfordringer

Grunnen til at Mogård trives så godt med å sykle i Afrika, er mange.

– Det gir mye mening å gjøre det. Jeg lærer mye om folk, Afrika og naturen, men også den fysiske og mentale utfordringen det er å klare å gjennomføre den type ting som jeg har gjort. Sykkel er en fantastisk måte å reise på, sier hun.

Søndag kveld er hun tilbake i Tromsø, og hverdagen som seniorrådgiver i et konsulentfirma venter henne. Hun slipper i alle fall å sove i telt og være redd for malariamygg.