Krafttak mot kreft har samlet inn 29,8 millioner kroner under årets aksjon og tallet stiger fortsatt.

– Vi kalte det et hårete mål å få inn 25 millioner, så dette er helt utrolig, sier Ringvold som er aksjonsleder for distrikt Nord-Norge.

Se video: Tonje ga Isac Elliot Supermann-truse!

Giverglede

I Nord-Norge var rekorden slått flere dager før aksjonen ble avsluttet.

– Her hadde vi satt 2,5 millioner kroner som et mål, så det ble vekkelsesmøtestemning når det målet var nådd og tallet fortsatte å stige — helt vanvittig gøy, sier den engasjerte aksjonslederen som nå kan fortelle at tallet er på 2, 8 millioner.

I år som i fjor har pengene fra innsamlingsaksjonen gått til forskning på personlig tilpasset kreftbehandling. Noe av det som har gjort givergleden så stor tror Ringvold er at budskapet er blitt klarere.

Les også: Samlet 7.500 på Stortorget!

– Det at hundre prosent av pengene går til kreftforskning er en kjempegod sak. Men det at pengene investeres i en helt konkret måte å forske på kreft på som kommer oss til gode når uhellet er ute tror jeg er bedre, sier Ringvold som selv har sett viktigheten av en slik type behandling.

– Denne typen behandling gjør at flere overlever og får færre bivirkninger. Jeg vet om flere som har vært like nær døden på grunn av cellegift som av selve kreften. Dette er langt fram i tid, men en investering vi gjør nå.

Se video: Her lopper de ordføreren!

Motiverende

Ringvold fortsetter i samme rolle til neste år, og anser oppgaven som et tveegget sverd.

– Dette har vært et rekordår på alle kanter, og jeg kan telle innsamlingssteder som ikke har satt rekord på én hånd, så det er som å hoppe etter Wirkola. Men det er samtidig utrolig motiverende — Dette funket bra, men hva kan vi gjøre bedre til neste år?, sier Ringsvold.

Hans forhold til sykdommen før han startet som aksjonsleder beskriver han som relativt begrenset.

– Jeg var vel som en hvilken som helst 29 år gammel mann. Jeg har en bestefar som gikk bort på grunn av kreft for 16 år siden og hadde en generell oppfatning av at dette er en god sak å støtte, sier Ringvold som har fått en rekke sterke historier underveis i aksjonen på side reiser i Nord-Norge og fikk kjenne det på kroppen.

Les også: Brenner for kreftsaken!

Sterke historier

Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, trekker spesielt fram russen. 9 av 10 bøssebærere i årets aksjon var russ.

– Det er fantastisk artig å se at de unge er så ivrig til å samle inn. Samtidig har vi gitt dem en god opplevelse gjennom å bidra til en viktig sak, sier Ryel.

Ringvold kan også rette en stor takk til russen, og trekker spesielt fram russestyret på Finnfjordbotn videregående skole.

– Dette er mine gallionsfigurer. Av de 10 som sitter i styret er det 3 som er direkte rammet av kreft. To av dem har hatt det i ungdomstiden og den tredje har nettopp avsluttet de siste operasjonene, sier aksjonslederen.

– Det å høre hvordan sykdommen har vært for dem og deres motivasjon for å gjøre en historisk aksjon på Finnsnes er utrolig. Tidligere bestenotering på Finnsnes lå på 31.000 kroner. I år er tallet etter at bøssene er talt opp — der tallene fra næringslivet fortsatt utestår — på utrolige 115.000 kroner.

SUKSESS: Årets aksjon engasjerte store deler av landets befolkning. Her fra Vinterlyd på Stortorget hvor 7.500 møtte opp for å støtte kreftsaken. Foto: Terje Petter Leiros