De siste månedene har boligmarkedet på finn.no steget fra å ligge på rundt 100 boliger, til nå å omfatte 440 boliger. En gledelig utvikling, som likevel har en rasjonell forklaring, sier Noel Pedersen, fagansvarlig ved Eiendomsmegler1 Tromsø.

Store boligprosjekter

Det største markedet er på Midt- og Sør-Tromsøya, der vi finner 314 av de 440 boligene. Pedersen forklarer økningen ved å peke på en rekke nyoppstartede prosjekter i området, satt i gang av forskjellige eiendomsmeglere i byen.

– Bakgrunnen for økningen totalsett er at det nylig er satt i gang en del større boligprosjekter av eiendomsmeglere i byen. Boligene er lagt inn under én annonse, men registrert som 100 forskjellige enheter på finn.no, sier Pedersen.

Et eksempel på dette er Workinntoppen som er bestående av 98 boliger ved Workinnmarka. Leilighetene er forventet ferdige i 2016, og er representert i prisklasser som omfatter alt fra 1.8-14.9 millioner kroner. Boligene er lagt under én annonse og står derfor oppført som 98 individuelle boligsalg, selv om de tilhører samme prosjekt og derfor deler annonse på nettsiden.

Pedersen understreker at vi fremover vil merke en ytterligere økning i utsalget.

– Det vil stadig komme nye enheter, spesielt utover høsten, forteller han og fortsetter:

– Erfaring tilsier at mange venter til etter sommerferien før de legger ut boligen for salg, med tanke på at interessen kan være liten når mange er på ferie. Andre foretrekker derimot å oppholde seg i boligmarkedet gjennom hele året, noe det selvsagt er delte meninger om, også hos de faglærte, sier Pedersen.

Stadig økning

Innen kort tid vil det også presenters nye boligprosjekter både på Tromsøya og i Tromsdalen.

– Disse prosjektene vil trolig omfatte mange titalls boliger, og det totale antall enheter på finn.no kan da fort komme opp i 700 boliger, sier Pedersen.

Han poengterer at det selvsagt er vanskelig å forutse hvilke vendinger boligmarkedet vil ta i nærmeste fremtid, men han utelukker ikke at salgsprisene kan gå ned om tallet på enheter fortsetter å stige.

– Folk er som regel mest opptatt av enkeltannonser. Det høye antallet utsalgsboliger vil derfor ikke ha samme effekt på prismarkedet som det ville hatt dersom boligene var oppført hver for seg. Konkurransedyktige priser er likevel svært viktige, så de vil derfor justeres etter graden av interesse og forespørsel, konstaterer Pedersen.

Godt marked

Robin Iversen, daglig leder i Hjem Eiendomsmegling, peker på andre årsaker til salgsboostet byen nå opplever.

– Våren er høysesong for slipp på boligmarkedet. I år ser det ut som mange har vært flinke med timingen, og for det vil de bli belønnet med gode priser, sier Iversen.

Iversen skryter av et svært bra marked og oppfordrer folk til å bruke fritiden på sommerstid til å dra på visninger.

– Kjøperne vil kunne ta seg god tid, og gjøre egne vurderinger og beslutninger, forklarer han.

– Når markedet er stort er valgfriheten likeså. Det er derfor ideelt og sette av litt tid til å delta på flere visninger mens det fortsatt er rolig og omgivelsene er på sitt mest behagelige. Dette er en svært bra tid å kjøpe bolig på, smiler han.

Økningen som vi i dag ser i boligmarkedet er svært positiv i henhold til mørketallene som ble fremvist i 2013 og i starten av dette året.

– Det er tydelig at mange har sittet på salgsenheter gjennom vinteren og ventet til relativt nylig med å legge de ut på markedet. Meglere overalt anbefaler som regel og legge boligen ut for salg mellom mai og juni, forteller Iversen.

WORKINNTOPPEN: Dette boligprosjektet skal sørge for 98 nye boliger midt på Tromsøya.

Noel Pedersen, fagansvarlig ved Eiendomsmegler1 Tromsø, tror økningen i utsalget vil fortsette utover høsten. Foto: Ann Sissel Jenssen
Barlindhaug og Profier planlegger å bygge 100 leiligheter øverst i Workinnåsen på vestsiden av Tromsøya.