Helene Kofoed, leder i LMS i Tromsø, er veldig glad for at LMS er valgt ut til å delta i finalen i «Vårt kjære Tromsø».

– Det er ikke så mange som kjenner til oss, og vi skjønte vel at vi ikke skulle få stemmer nok til å gå til finalen. Derfor ble vi både vanvittig glade og stolte over at juryen valgte ut oss, sier Kofoed.

Det er mange barn og unge i Tromsø som har en forelder eller et søsken som er rusmisbruker.

– Dette er barn som sliter med skyld, skam og vonde følelser og som trenger hjelp, sier Helene Kofoed.

Store behov

Ofte mangler disse barna et sted der de kan treffe likesinnede, utveksle erfaringer og tanker — og helt enkelt få hjelp til å kvitte seg med vonde tanker og følelser.

– Det organiseres treff for barn og unge på landsbasis, men det skjer for sjelden. Det trengs at det skjer oftere, sier Kofoed.

Unge pårørende til rusmisbrukere har store behov for å få snakke med andre om sine erfaringer.

– Når de treffer hverandre, er de nesten som om de er magneter. De trenger å få møte andre i samme situasjon, sier Kofoed.

Hun forteller at LMS ønsker å gjøre noe lokalt for disse barna — og at man ønsker å skape et tilbud der det er fokus på noe positivt.

– Vi ønsker å lage en arena der de kan treffes, gjøre noe morsomt sammen — uten å hele tiden ha fokus på rus. Det er også nødvendig, sier Helene Kofoed.

– Tabu

Hun nevner kino – og teaterbesøk, turer, kafébesøk og andre hverdagsaktiviteter.

Kofoed — som selv er pårørende til en rusmisbruker — forteller at LMS har jobbet i over 25 år med å gjøre det lettere for pårørende å få hjelp og støtte.

– Det er fortsatt tabu å være pårørende til en stoffmisbruker. Derfor er det ikke så mange som kjenner til oss og det vi gjør, sier hun.

Hver måned arrangeres det møter, kurs og andre aktiviteter for de pårørende.

– Behovene er svært store, men midlene er små. Vi er en liten organisasjon som kun driver på frivillig basis, understreker lokallagslederen.