– Det er mange myter om prostatakreft. Når jeg nå har vært så uheldig å få svineriet, får jeg bidra med mitt — ved å være åpen om sykdommen, sier Elvebakk.

I mai i år ble mistanken vekt etter en enkel blodprøve. To måneder etter at en hissig variant av krefttypen var fastslått i en vevsprøve, lå 50-åringen på operasjonsbordet.

– Det gikk ikke helt som planlagt, så nylig måtte jeg i tillegg starte med strålehandling, forteller avdelingslederen ved Tromsø Private Omsorgstjeneste AS.

Åpen

Han valgte tidlig å være åpen om at han var rammet av kreft i prostata, både i familien, på arbeidsplassen og ellers.

– Før jeg ble syk visste jeg lite eller ingenting om prostatakreft. Mens det fins mange egne sentre for sjekk av brystkreft hos kvinner, er det dessverre ingen tilsvarende rutinemessig kontroll av denne kreftformen — den mest utbredte blant oss menn, sier Elvebakk.

Han tror en medvirkende årsak til den manglende åpenheten, er at mange menn nekter å forholde seg til prostatakreft.

Over tusen dør

– Og det skyldes vel rett og slett at dette dreier seg om underlivet — om urinlekkasjer og faren for potensproblemer. Enkelte velger å ikke la seg operere av frykt for å miste potensen. Jeg tenker at man kan ikke velge bort livet. Dessuten varierer det hvor store problemer man får etterpå, og ikke minst fins det gode hjelpemidler, påpeker Elvebakk.

Selv ble han oppmerksom på at noe kunne være galt fordi han stadig oftere måtte på toalettet om natten.

– I de fleste tilfeller skyldes det en naturlig forstørring av prostata, men slike ting må man få sjekket nærmere. Det er viktig ikke å vente før man oppsøker lege. For det er en myte at prostatakreft er noe man dør med og ikke av. Hvert år dør det over ett tusen menn av prostatakreft. Det er unødvendig at det skal dø så mange, påpeker han.

Reagerer ulikt

Han forteller at folk rundt ham har reagert ulikt på åpenheten hans om sykdommen.

– Noen trekker seg unna, mens andre spør og vil vite. De får selvfølgelig svar. Opplysning er viktig, og gjentas budskapet, kan vi kanskje oppnå mer åpenhet om prostatakreft, sier 50-åringen.

Han er glad for Movember-aksjonen som nå pågår hver november, og for auksjonen som nylig ble dratt i gang her i Tromsø. I tillegg til en donasjon fra arbeidsgiveren Tromsø Private Omsorgssenter, har Elvebakk — som også er daglig leder av Crawford Center — donert en ferdig montert garasjeport.

– Jo mer fokus på og blest om sykdommen, desto mer midler blir det donert til forskningen. Det er først når man blir syk, at man ser hvor sårbar man er, sier Eskil Elvebakk.

HÅPER PÅ MER ÅPENHET: Eskil Elvebakk (50) ble operert for prostatakreft i sommer og går nå til stråling. Han ønsker mer åpenhet om sykdommen som hvert år rammer flere tusen menn. Foto: Ronald Johansen
iTromsø 23. november 2013 Foto: NewsConductor
iTromsø 5. november 2013 Foto: NewsConductor