«Blind» er Vogts spillefilmdebut og har blant annet blitt vist på Sundancefestivalen i USA, der filmen vant manusprisen.

– Filmen var egentlig ferdig i fjor, men så fikk vi forespørsel om å vise den på Sundance, noe vi ikke kunne si nei til, sier Vogt.

Dermed ble den norske premièren utsatt — noe regissøren beskriver som nesten smertefullt.

– Jeg vil jo bare vise filmen for folk, så det har vært veldig tungt å sitte med et ferdig produkt uten å vise det til publikum.

Vogt har tidligere hatt suksess som manusforfatter og har tidligere jobbet sammen med regissøren Joachim Trier på filmene «Reprise» fra 2006 og «Oslo, 31.august» fra 2011.

Norsk publikum

Onsdag fikk filmen møte sitt norske publikum for første gang.

– Vi viste filmen i Bergen på onsdag. Det var veldig godt å høre latteren i salen, og reaksjonene fra publikum etterpå var svært gode, sier Vogt og mener noe av humoren forsvinner hvis man ikke er nordmann.

– Her har publikum utgangspunktet for å skjønne hele filmen. Noen av situasjonene er man på en måte avhengig av å bo her hjemme for å skjønne, sier Vogt.

Selv om noe kanskje ble borte i oversettelsen fikk filmen meget god mottakelse i USA.

– Det var helt vilt. Amerikanere er jo så utadvendte og engasjerte. Det var ikke måte på hvor begeistret de var, sier regissøren.

Filmen har også vært vist på filmfestivalen i Berlin tidligere i år hvor den vant Europa Cinema Label prisen.

Kinoopplevelse

Filmen handler om Ingrid, som mister synet i voksen alder.

– Man blir også kjent med en del andre karakterer, som spiller på hennes situasjon. Tanken var å lage noe man ikke har sett før, sier Vogt som understreker at filmen ikke har blitt en traurig kunstfilm.

– Filmen er annerledes og jeg har et håp om at den snakker til folk. Det har blitt en kinoopplevelse som skal engasjere. Jeg ville lage en film jeg selv ville sett på kino, sier han.