En ny badestrand ved Langvannet er under planlegging. Tirsdag var representanter fra kommunen og universitetet på plass ved den aktuelle badeplassen for å ta bunnprøver.

– Selve badeplassen har jeg hatt i tankene i over to år, men det er først nå vi kommer i gang. I dag sjekker vi hvor dypt det er her og hva havbunnen består av, sier Henrik Romsaas, prosjektleder for Tromsømarkaprosjektet i kommunen.

Sommeren 2012 ble det tatt fire prøver av vannkvaliteten på Langvannet. Ifølge Romsaas ble det påvist tilfredsstillende vannkvalitet.

Nå gjenstår de tekniske løsningene før badeplassen kan realiseres.

– Det er mulig at vi må grave ut noe av bunnen for å kunne legge duk, sier Romsaas.

Naturinngrep

Det er Universitetet i Tromsø - Norges Arktiske Universitet som eier grunnen der kommunen ønsker ny badestrand. Derfor vil Erland Loso, bygg – og eiendomsdirektør hos UiT, ha et ord med i planleggingen.

– I utgangspunktet er vi for dette prosjektet. Samtidig er vi opptatt av at inngrepet ikke blir for stort, sier Loso.

20 meter sandstrand

Totalt vil det bli 100 kubikkmeter med korallsand som skal danne den planlagte sandstranda. Den vil bli omtrent 20 meter lang. kommunen investerer 600.000 kroner i prosjektet.

– Jeg er enig med det Loso sier. Vi må veie verdien i det å få folk ut og bade opp mot størrelsen på naturinngrepet, sier Romsaas.

– Hvit sandstrand i en bjørkeskog er et paradoks i seg selv, men det har jo ikke blitt prøvd før i Tromsø, legger Loso til.

Samtidig som den planlagte stranda skal bygges, vil de også utbedre området rundt vannet.

– Vi ønsker at dette skal være tilpasset for barn, eldre og rullestolbrukere. De skal kunne gå fra sykehuset og komme inn hit. Det skal være tett med benker og bord, sier Loso.

Hvis alt går etter planen vil den nye stranda bli bygget i løpet av høsten 2014.

– Hvis vi ser bort fra den lille Evjendammen, så blir dette Tromsøs første tilrettelagte ferskvannsbadestrand, sier Romsaas.

TESTER: Her tar Geir Dahl-Hansen, forsker ved Aquaplan Niva, tester av bunnen på Langvannet. Foto: Lena Verås Eriksen