Fredag ble LOs ansatte i Tromsø tatt ut i streik.

Kristine Larsen forklarer hvorfor:

- Arbeidsgiverne har nektet oss innsyn i all lønnsstatistikk i forbindelse med lønnsforhandlingene, sier Larsen.

Meklingen førte heller ikke fram og dermed er konflikten et faktum. Fire medlemmer er tatt ut i streik i Tromsø. Kristine Larsen er nestleder i LO Tromsø men er tatt ut i streik av Norsk Arbeidsmandsforbund.

- Det er en viktig streik. Når ikke motparten vil gå til forhandlingsbordet med de rette tallene som grunnlag, så er det ikke mulig å drive reelle forhandlinger, sier Larsen, som i ettermiddag satt streikevakt ved LO-kontorene i Skippergata. Der fikk hun selskap av noen av de streikende havnearbeiderne i Tromsø.

Uventet

Ifølge nettstedet frifagbevegelse.no er det rundt 150 medlemmer i Handel og kontor (HK) er tatt ut i streik - de fleste av dem i Oslo.

- Det er første gang at LO-ansatte går i streik, så det er en historisk dag. Å være ansatte i fagbevegelsen og bli tatt ut i streik er ikke hverdagskost akkurat. Som regel støtter vi medlemmene våre når de streiker, sier Larsen.

- Hadde du forventet å måtte streike selv?

- Nei, det tror jeg ingen av oss hadde forventet. Det er leit at det har blitt sånn, men nå må vi bare stå på, sier Larsen.

Beklagelig

Motparten, Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening (AAF), sier på sine hjemmesider at de mener de har strukket seg langt for å imøtekomme kravene fra HK , men at de bare måtte innse at Riksmegleren ikke mente det var grunnlag for å legge fram noe forslag.

"AAF beklager at det ikke lyktes å komme fram til enighet mellom HK og AAF", skriver AAF på sine nettsider.

Kristine Larsen aner ikke hvor lenge konflikten vil vare.

- Nei, det vet jeg ikke. Vi har ikke fått noen signaler på det. Nå førte ikke meglingen fram og det skjer neppe noe i helgen. Så får vi se utover i neste uke, sier Larsen.

Skal stå vakt

- Dere står streikevakt, men regner vel ikke med at LO vil bedrive streikebryteri?

- Nei, vi regner med at motparten har stor respekt for streiken. Men det er likevel viktig å stå streikevakt. Det er en sterk symbolhandling, sier Larsen.

Marius Nilsen ved HK-kontoret i Tromsø konstaterer at streiken er et faktum.

- I denne perioden er det en hel del arbeidsoppgaver som ikke blir gjort. Samtidig forventer vi at begge parter opptrer på en ryddig måte, sier Nilsen.