– Jeg vil karakterisere det som et overgrep i et ikonisk strøk av Tromsø, og bør avvises, sier Sveinulf Hegstad.

Han er tidligere leder av Fortidsminneforeningen i Tromsø og engasjert byhistoriker.

Monumentale

Det er tidligere Widerøe-pilot Ola Giæver jr. som har planer om å bygge fire boliger ved Kirkegårdsveien 14 og 16 og O.L. Aunes gate. Hegstad og arkitekt Peter Amundsen reagerer på plasseringen av det ene huset, som de mener er fullstendig malplassert og ødeleggende for opplevelsen av de tre monumentale murvillaene i nummer 12, 14 og 16, som ligger som perler på en snor i Kirkegårdsveien.

– Disse tre er de mest verneverdige murvillaene vi har. De må holdes hellig. Å presse inn en bolig her vil knuse et ikonisk tromsømotiv, og ødelegge den fine rytmen de tre murvillaene representerer, sier Hegstad.

Bare det ene huset

Amundsen er i slekt med Theodor Amundsen som både tegnet og bygde de to murvillaene i jugendstil på 1910-tallet.

– Hva vil vi ta vare på og vise fram i byen, om ikke disse tre husene? De forteller en viktig del av byhistorien, om hvordan man bygde på 1900-tallet, med store hus med lys og luft rundt seg, sier Amundsen.

Verken Amundsen eller Hegstad er ikke mot boligprosjektet i sin helhet, men bare den ene boligen.

– Å presse et hus mellom de to karakteristiske husene er vanskelig å svelge. Prosjektet står og faller ikke på dette ene huset, det virker som utbygger skal skvise sitronen til det ytterste. De andre husene synes jeg er kjempeflotte, sier Amundsen.

Trenger verneplan

Hegstad har heller ikke problemer med de tre husene som blir liggende nedenfor murvillaene.

– Det ekstra huset presset inn mellom nummer 14 og 16 er helt unødvendig, og jeg kan ikke tenke meg at prosjektet er økonomisk avhengig av det, sier Hegstad.

Begge etterlyser en overordnet verneplan for villastrøkene i nærområdet til sentrum.

– Det haster med å få på plass en verneplan. Den vil kunne bli et viktig planverktøy som skaper forutsigbarhet og som sikrer verneverdig bebyggelse, sier de.

– Kommunens kompetanse på kulturminnevern er fraværende i denne saken hvis man legger sakspapirene til grunn, legger Hegstad til.

Lydhør utbygger

Utbygger Ola Giæver jr. hilser engasjementet velkommen, men er ikke uten videre villig til å droppe det ene huset.

– Det er flott at folk har tanker om boligprosjektet og jeg er lydhør for alt, sier Giæver.

Han vil imidlertid ikke uten videre droppe det ene huset, da må byhistorikeren og arkitekten enten bla opp med flere millioner kroner eller tegne et nytt forslag.

– Hvis de overfører fem millioner kroner til meg, er det greit. Da kan jeg la være å bygge den ene boligen. Eller de kan tegne et annet flott forslag, som jeg kan bygge etter å ha konferert med min arkitekt og mine naboer. Det er det som er alternativene.

Inntil noen av alternativene eventuelt blir aktuelle, forholder utbygger Ola Giæver jr. seg til planene slik de foreligger.

– Jeg er ikke negativ til innspillene, men prosjektet blir økonomisk marginalt uten alle fire boligene.

NYBYGG: Slik ser boligprosjektet til Ola Giæver jr. ut sett fra O.L. Aunes gate. Amundsen og Hegstad har ingen problemer med disse tre boligene. Illustrasjon: Steinsvik Arkitektkontor Foto: Illustrasjon: Steinsvik Arkitektkontor