Vår Frue domkirke er en av de eldste og mest spesielle bygningene i Tromsø. På grunn av fare for snø- og steinras fra taket, krever menighetsrådet for Den katolske kirke i Tromsø svar fra kommunen om hvordan de skal løse utfordringene knyttet til parkeringsplassen på oversiden.

– Vi ønsker at det skal være en sone ved som hindrer ferdsel med bil og til fots. Parkeringsplassen som er der ble anlagt uten å ta hensyn til at kirketaket er laget slik at snøen skal falle ned derfra. Alternativet er jo at man endrer konstruksjonen på taket, og det blir også feil, sier leder for menighetsrådet, Helmut Halvard Krane.

Færre og færre

Ifølge leder for Norges Handikapforbund i Tromsø, Laila Edvardsen, er det allerede vanskelig for bevegelseshemmede å ta seg inn til byen. Hun mener Tromsø kommune må finne en alternativ løsning hvis parkeringsplassene ved kirka forsvinner.

– Det blir et stort tap for oss som har handikapkort hvis disse plassene forsvinner. Vi har mistet mellom seks og åtte plasser de siste fem årene, og det blir bare vanskeligere å ta seg fram i byen. Er det slik vi vil samfunnet skal være? spør Edvardsen retorisk.

Ansvarlige

For Den katolske kirken er problemstillingen forholdsvis enkel: De blir holdt ansvarlige hvis takstein eller snø skulle falle og treffe folk eller biler. Det å sikre taket slik at snøen ikke faller mener Krane også blir vanskelig, fordi man da ville måtte endre den arkitektoniske strukturen på taket.

– Hvis man skulle gjøre disse endringene snakker man om å bygge hele taket på nytt. Det har jo ikke noen hensikt i det hele tatt. Fylkeskonservaten har vært her tidligere og sett på taket, og han sa at det i seg selv var et historisk moment ved bygget, legger Krane til.

Verneverdig

Han understreker samtidig at han forstår behovet for handikapplasser, og synes kommunen skulle ha rådført seg med kirka før de anla parkeringsplass langs Grønnegata.

– Enten må vi endre konstruksjonen, eller så må vi anlegge en sikkerhetssone ved siden av kirka. Men hvis taket bygges om slik at det tåler at snøen ligger der, hvordan skal man rydde snøen? Da må det ryddes av profesjonelle firma med lift, og da blir det heller ikke plass til handikapparkering der, hevder lederen for menighetsrådet.

Kommunen på sin side sier de skal se på saken, men at deres holdning i denne saken tidligere har vært at Den katolske kirken må sikre taket sitt selv.

– Det er deres ansvar å sikre taket. Denne parkeringsplassen er kommunal grunn, og generelt sett er det enhver grunneieres eget ansvar å sikre taket sitt. Men vi har registrert henvendelsen fra Den katolske kirke, og vi vil ta initiativ til å finne en løsning før vinteren, fastslår Håkon Gjertsen, uteromsplanlegger i Tromsø kommune.

Dialog: Laila Edvardsen og Helmut Halvard Krane skjønner hverandres situasjon, og ønsker å komme i dialog med kommunen om hvordan man kan løse problemstillingen med fallende snø og takstein fra kirketaket. . Foto: Ronald Johansen