I Oslo bærer dørvakter ved enkelte utesteder kamera på brystet for å kunne dokumentere hendelser ved nød. Hensikten er å roe ned og få kontroll på situasjoner som kan oppstå. Det er ikke i bruk ved noen utesteder i Tromsø ennå.

Les også: Dørvakter med kamera

– Vi har ikke levert ut noe ITV-anlegg til Tromsø, sier driftsansvarlig i Trygg Vakt, Andreas Sørensen.

Selv om fenomenet er lite kjent i byen kan det komme til å trå inn i nord også.

– Dette kan absolutt være aktuelt om man får en juridisk klarering, det vil nok kunne bedre arbeidssituasjonen både for ansatte og gjester, sier vaktsjef på Rogers og Hawk, William Kristiansen.

Omdiskutert

Utestedet har tidligere hatt kameraovervåking i inngangspartiet, men gått bort fra dette i senere år.

– Kamerabruk er svært omdiskutert. Brukes det i Oslo betyr det at man har teknologien, og nødvendigvis også lov til det. Dette kan være en kjempefordel i forhold til mange situasjoner, forteller Kristiansen. Han er ikke kjent med konseptet fra før av og vil utforske saken.

Stian Michaelsen, daglig leder på Rogers og Hawk, stiller seg derimot ikke like positiv til kameraene.

– Vi har dyktige vakter og føler ikke behov for det per i dag, sier Michaelsen, men ikke legger skjul på at det kan dukke opp i fremtiden.

– Dersom staten vedtar noe er det selvfølgelig mulig, men man må huske at det er vesentlig forskjell på Tromsø og Oslo, mener Michaelsen.

Åpne for konseptet

Heller ikke på Gründer er dette aktuelt foreløpig.

– På generelt og personlig grunnlag synes jeg likevel kamera er greit på en god del områder i samfunnet, sier daglig leder Ståle Michaelsen.

Tom Hermansen, en av eierne på Bastard Bar, har hørt om metoden, men anser det i utgangspunktet ikke nødvendig.

– Dagens ordning fungerer bra, men dersom man ser at det hjelper med overvåkingen kan det bli aktuelt, sier Hermansen.

ÅPEN FOR KAMERA: Vaktsjef på Rogers og Hawk, William Kristiansen, tror kameraovervåkingen kan bidra til bedre arbeidsforhold og miljø for både ansatte og gjester. Foto: Tor Farstad