Leder for ordensavdelingen, politioverbetjent Tor Einar Eilertsen, sier at fredningstiden definitivt er over. Det betyr at du risikerer tusenlappen i gebyr dersom ikke sommerdekkene er på doningen.

Fristen ute

– I formiddag har jeg sendt ut melding til samtlige mannskaper om at piggdekk ikke lenger er godkjent. Det betyr i klartekst at bilister som fortsatt har «piggene ute», må belage seg på et gebyr.

Eilertsen, som selv er en ivrig syklist, skjønner at mange venter med å legge om. Selv har han opplevd isete veier på strekningen fra Lunheim til politihuset på Stakkevollveien.

Vet hvor vi bor

– Vi vet hva værgudene kan stelle i stand – spesielt i april og mai. Men når nasjonaldagen er feiret, mener vi at det ikke lenger er noen grunn til å kjøre med piggdekk. De må av og erstattes med sommerdekk.

Ordensavdelingssjefen viser til miljøproblemene piggdekk forårsaker.

– Jeg opplever selv alt støvet som er i luften når jeg sykler. Det skaper helseproblem for mange, konstaterer Tor Einar Eilertsen.

Må reageres

Leder av Bydrift, Dag Ivar Andreassen, er fornøyd med at politiet tar fram gebyrblokken:

– Det nytter ikke hvor mye mannskapene spyler, støvsuger og koster. Så lenge mange bilister fortsatt kjører rundt med piggdekk, blir støvproblemene verre – ikke bedre.

Tidligere undersøkelser viser at en personbil med piggdekk lager 20 kilo asfaltstøv på en strekning tilsvarende strekningen Oslo-Trondheim – 560 kilometer.

Store mengder

– I mai har vi hatt fine dager med mye vind. Det skaper ekstra problem hva støv angår.

Andreassen mener at tromsøbilistene må bli mer bevisste på miljø- og helseproblemene som kommer i kjølvannet av en unødvendig piggdekkbruk.

– Jeg tror at når politiet går ut over varsler om gebyr, så vil etternølerne bytte dekk, sier Dag Ivar Andreassen.