I Datatilsynets reglement står det tydelig at all overvåking skal varsles tydelig, og at opplysningsskilt skal informere om hvem som er ansvarlig for overvåkingen. I tillegg skal overvåkingen varsles på nytt for hvert nye rom eller hver nye sone man går inn i. Ingen av de tre kjøpesentrene overholder reglementet.

– Man skal aldri være i tvil om at man blir overvåket, hvor man blir overvåket og hvem som overvåker en. Dersom det skal holde å skilte ved utgangen skal det tydelig skiltes med at ”hele senteret og alle butikker er kameraovervåket”, sier Ove Skåra, kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet.

Synder

Jekta er blant sentrene som synder på punktet om nye soner. Senteret har markert for kameraovervåking ved inngangene, men følger ikke opp skiltingen i nye soner og rom.

– Vi har ingen skilt innendørs. Vi har merket alle innganger, og da går du inn i et fellesareal som kan være et stort rom, og da vil jeg tro det er innenfor regelverket, sier driftsleder Andre Hellvig.

– Datatilsynet mener det må merkes i hver etasje. Det har dere ikke her på Jekta. Hvorfor har dere ikke fulgt regelverket på dette punktet?

– Vi har skiltet utenfor alle innganger, som er det jeg har forstått er kravet, men vi må se på regelverket hva som kan være annerledes, sier Hellvig.

– Hvis du forflytter deg fra første til tredje etasje, mener du at du fortsatt er i samme sone da?

–Jeg er usikker på om tredje etasje er en egen sone, men slik jeg ser det er tredje etasje samme sone som første etasje.

Er ansvarlig

– Hvorfor har dere ikke satt dere inn i regelverket?

– Jeg må forholde meg til de som installerer kameraovervåking her.

Datatilsynet er klar på at det er oppdragsgiver som er ansvarlig for alt som har med kameraovervåking og gjøre. Dette gjelder også dersom man overlater overvåkingen helt eller delvis til en annen part, for eksempel et vaktselskap.

iTromsø har vært i kontakt med Siemens, som er leverandør av overvåkingskameraer og skilt på Jekta. De kunne ikke kommentere saken før trykkstart.

Mangler ved skilt

Da iTromsø tok en runde på byens sentre mandag manglet flere av opplysningsskiltene på Jekta informasjon om hvem som var ansvarlig for overvåkingen. Etter at iTromsø tok kontakt ble denne informasjonen påført, og det var på plass på nesten alle skiltene da intervjuet ble gjennomført tirsdags formiddag.

Heller ikke Amfi Pyramiden hadde sin skilting på plass i henhold til regelverket. Her opplyses det bare om kameraovervåking et sted i andre etasje, selv om også første etasje har flere overvåkingskameraer.

Lover bedring

– Dette skal jeg ta tak i med en gang. Vi skal selvfølgelig overholde regelverket, og dette skal jeg sørge for at vi får på plass, sier driftsleder Tor Erik Lium.

– Når skal dere ha på plass merking som er i henhold til regelverket?

– Dette skal vi ta tak i og ordne med en gang, lover Lium.

– Datatilsynet er lite fornøyd med merkingen, og sier at dette ikke engang er innenfor gråsonen. Hvordan reagerer du på det?

– Uff da, det hørtes ikke bra ut. Jeg skal ta tak i dette med en gang, og få merkingen opp til dagens standard, lover Lium.

Han understreker at det ikke er vektere som følger med på kameraene på Pyramiden, og at opptakene kun brukes dersom politiet ber om å få utlevert opptak etter å ha mottatt en anmeldelse.

– På denne måten har flere saker blitt oppklart, sier han.

Legger seg flat

Heller ikke Nerstranda har fulgt regelverket når det kommer til merking av kameraovervåking. Ved de to inngangene opplyses det om at området er kameraovervåket, men kun et opplyser om at Nerstranda er ansvarlig for overvåkingen. Et er merket med Securitas, og det siste er helt uten avsender. Senterleder Victoria Evertsen legger seg flat, og har allerede begynt arbeidet med å oppdatere opplysningsskiltene.

– Etter at iTromsø tok kantakt har jeg gått en runde på senteret, og jeg så blant annet at det ikke var skiltet om kameraovervåking i parkeringsanlegget. Dette tok jeg umiddelbart tak i, og nødvendig skilting ble satt opp i parkeringshuset mandag ettermiddag, sier Evertsen.

Heller ikke Nerstranda har opplysningsskilt om kameraovervåking på andre steder enn ved inngangene.

– Jeg har allerede bestilt nye skilt som informerer om kameraovervåking, kontaktinformasjon og ansvarlig for overvåkingen. Dette skal være på plass, og at det skal foreligge god informasjonsflyt til våre kunder tar vi på alvor. Vvi beklager at dette ikke har blitt tatt tak i tidligere, sier Evertsen.

– Hvorfor har det ikke blitt gjort tidligere?

– Jeg er enda ny som senterleder og kan ikke svare på hvorfor, men jeg kan si at jeg har fokus på at ting generelt skal gjøres korrekt og derfor vil vi innen kort tid ha alle merkinger i henhold til direktivet, lover Evertsen.

OVERVÅKES: I området ved informasjonen på Jekta henger det syv overvåkingskameraer som eies av Coop Nord. Det opplyses ikke om noen av dem på skilter inne i senteret, selv om overvåkingen er skiltet utenfor inngangene. Foto: Ingrid Aronsen Foto: Ingrid Bl‡smo Aronsen
USIKKER: Andre Hellvig, driftsleder på Jekta Storsenter, er usikker på om første og tredje etasje er samme sone, og medgir at han må sjekke regelverket nærmere. Foto: Ingrid Aronsen Foto: Ingrid Bl‡smo Aronsen
INGEN MERKING: Det informeres ikke om kameraovervåking ved noen av inngangene til Amfi Pyramiden. Foto: Renate Pettersen
RETTER OPP: Veronica Evertsen satte mandag ettermiddag opp skilt i parkeringsanlegget på Nerstranda. Skiltet er fortsatt mangelfult da det ikke informerer om at Nerstranda er ansvarlig for overvåkingen. Foto: Renate Pettersen
INGEN SONER: Jekta Storsenter informerer om kameraovervåking ved alle sine innganger, men har ikke skiltet om overvåkingen inne i senteret. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen
ENESTE: Dette skiltet er det eneste som opplyser om kameraovervåking på Amfi Pyramiden. Det står i andre etasje, og er ikke god nok merking ifølge Datatilsynet. Foto: Renate Pettersen
MANGELFULL: Da iTromsø tok en runde på byens kjøpesentre mandag formiddag manglet flere av opplysningsskiltene på Jekta, blant annet dette i parkeringsanlegget, informasjon om hvem som er ansvarlig for overvåkingen. Tirsdag formiddag var dette rettet opp i. Foto: Renate Pettersen
LOVER BEDRING: Tor Erik Lium, driftsleder ved Amfi Pyramiden lover å ta tak i den manglende merkingen. – Vi skal følge regelverket, og dette vil være på plass snarest, sier han. Foto: Ingrid Aronsen Foto: Ingrid Bl‡smo Aronsen
UMERKET: På Nerstranda filmes man allerede før man går inn i senteret, men mandag var det ingen synlig merking ved senterets hovedinngang. Dette ble rettet opp i etter at iTromsø tok kontakt. Foto: Renate Pettersen
NESTEN INGENTING: Pyramiden opplyser ikke om kameraovervåking i fellesområdene i hele første etasje, selv om det er tett med kameraer her. I andre etasje er det bare et skilt som opplyser om kameraovervåkingen. Foto: Tor Farstad Foto: Tor Farstad