Tirsdag ble det klart at Silk Bidco AS har besluttet å overta de øvrige aksjene i Hurtigruten AS etter reglene om tvangsinnløsning.

Dette betyr at Tromsø kommune blir tvunget til å selge aksjene, til tross for at for at det for kun én måned siden ble vedtatt i kommunestyret å beholde de.

Kommunen mottar 7 kroner per aksje, noe som tilsvarer det tilbudet de har blitt gitt tidligere. Dermed får kommunen i overkant av 1,7 millioner kroner for sine 249.197 aksjer.

– Som forventet

Anne Berit Figenschau, byråd for finans, sier tvangsinnløsningen ikke kom som en overraskelse.

– Da saken var oppe i kommunestyret presenterte vi muligheten for at aksjemajoriteten ville tvangsinnløse resten av aksjene, uansett hva som ble vedtatt. Dermed var dette som forventet, sier byråden, som er glad for at hun nå får mer å rutte med.

– Det er kjærkomne penger for kommunen, konstaterer Figenschau.

– Tenker med lommeboka

Argumentene mot salg som opposisjonen samt visse borgerlige stemmer presenterte, gikk på at man ville vente på en bedre kurs.

– I dag er kursen på 6,92 kr. Det er bare åtte øre lavere enn det tilbudet som de engelske kjøperne har gitt til Hurtigrutens aksjonærer. Vi bør kunne få langt mer betalt enn tilbudet, sa Jens Ingvald Olsen (R) under kommunestyremøtet.

I tillegg var det flere som mente at man solgte en del av Tromsøs kultur.

– Her bør kommunestyret handle med hjertet og ikke med pengeboka. Hurtigruta er et veldig viktig symbol for Tromsø. Jeg oppfordrer kommunestyret til å være med på en symbolsk handling med å si nei til salg, uttalte gammelordfører Erlend Rian.