Ifølge advarselen Tromsø kommune har sendt til Skarven, består regelbruddet i at vertshuset har plassert ut skilter i plastrammer på bordene og ved baren. På den ene siden var det satt inn meny mens det på en andre siden var satt inn bilde av fem glass øl, som står oppstilt foran logoene til Mack øl på et tappetårn.

Det var ingen andre ølsorter som var viet denne type oppmerksomhet, blir det påpekt i rapporten.

Unntak

I henhold til alkoholforskriften er all reklame for alkohol forbudt i Norge. Det er imidlertid et unntak i forskriften når det gjelder bruk av alkoholprodusenters firmanavn eller firmamerke på vanlig serveringsutstyr.

Helsedirektoratet understreker at utstyret kan merkes med produktnavn eller med merke. Med «vanlig serveringsutstyr» menes skjenkeutstyr som har direkte tilknytning til selve skjenkingen av alkohol. Eksempler på dette er ølbrikker, glass, rørepinner, skjenkekorker og drinkemikser.

Får prikk

Etter Tromsø kommunes oppfatning gir ikke menyskiltene noe unntak fra forskriften, og Tromsø kommune ved Byrådsavdeling for næring, kultur og idrett, konkluderer med at forskriften er brutt.

Skarven får dermed en prikk i kommunens interne register, som blir stående i 24 måneder. Skulle det oppstå nye brudd på alkoholloven vil det kunne medføre prikker, administrativ advarsel og inndragning av bevilling for kortere og lenger periode, varsler Tromsø kommune i sitt brev.

En glipp

Jan Kleven, som er deleier i Vertshuset Skarven, sier de tar advarselen fra Tromsø kommune til etterretning.

–Vi har forholdt oss til regler og forskrifter siden 1986, og dette var rett og slett en liten glipp, sier Kleven.

Han sier det var snakk om et veldig lite bilde av Mack-logoen på de såkalte bordrytterne de har satt ut.

– I rapporten blir det jo påpekt at det kun var Mack som fikk denne reklamen. Skal man da forstå det slik at det ville vært lov om det var bilde av tre ulike ølsorter, spør Kleven seg.

Han har imidlertid ikke tenkt å starte noen diskusjon med kommunen om denne saken, og har fjernet bildene med logoen til Mack fra bordene og fra baren.