Vel 30 russebiler har vært innom for kontroll før årets russetid sparkes ordentlig i gang.

– Til sammen har vi hatt tre runder hvor vi har sjekket standarden til russebilene. Er alt i orden med dem, får de et godkjent oblat, sier Roar Olsen til iTromsø.

– I år har det vært mange flere som har kommet innom for sjekk enn foregående år, legger han til.

Ingen alvorlige tilfeller

Viktigst for sjekken er sikkerheten til alle passasjerene om bord, og passe på at alle gjenstander er godt festet.

– Til nå har det stort sett vært grei standard på alle bilene, men noen mangler har det vært slik som at høyttalerne ikke er godt nok festet eller at bremsene ikke fungerer helt slik som de skal, sier Olsen.

– Men da må de ta med bilene sine på verksted for å få rettet opp i problemene, og komme tilbake på etterkontroll. Til nå har det ikke vært noen alvorlige tilfeller ved noen av bilene, og ingen av dem har blitt avskiltet heller, legger han til.

Han forteller at alt i alt har russen vært flinke i år.

Nervøse

Mens russebilen deres «Hurtigrusa» blir sjekket, er russejentene Sofie Munch-Ellingsen (19) og Vilde Jørgensen (19) spente.

– Nå er vi skikkelig nervøse, sier de.

De har tatt alle forholdsregler, men er likevel redde for at de kan ha oversett noe. De er glad for at bilen deres blir nøye sjekket.

– Til sammen har vi vel brukt 45.000 kroner på bilen, men vi anser denne russebilen som en budsjettbil, sier de.

Det gjenstår noen ting; en skikkelig vårrengjøring i bilen, installering av ledlys i bilen også male på et anker, som skal være deres logo, i bilen.

«Bråstopp»

Som et ekstra tilbud kunne russen prøve seg på Statens vegvesen simulator «Bråstopp».

– Denne skal illustrere trykket som oppstår når man bråbremser i vel åtte kilometer i timen. Vi synes det er viktig å vise ungdommen hvordan man reagerer dersom man må bråbremse, og at de er klar over dette med fart og egen sikkerhet, sier sensor i Statens vegvesen, Hans Roar Iversen.

Fornøyd: Inspektør i Statens vegvesen, Roar Olsen, mener at årets russ generelt har god standard på bilene sine. Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen
ventetid: Mens senioringeniør i Statens vegvesen, Arild Thrane Sandnes, sjekker bilen deres, venter russejentene Sofie Munch-Ellingsen (til venstre) og Vilde Jørgensen i spenning. Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen