Klokken 12.28 søndag fikk brannvesenet telefonen om voldsom brannutvikling i en bolig på Tromsøya. Det var huseier Bjarne Figenschau, som etter å ha forsøkt å slukke brannen selv, berget seg ut av røykkaoset og fikk kontaktet politiet.

Brannen startet trolig i oppvaskmaskinen.

Figenschau har eid huset i 35 år. Han fikk kun reddet ut pengeboken og datamaskinen fra brannen.

Alt annet har gått tapt.

Les også: Brannen startet i oppvaskmaskinen.

Prøvde å slukke

– Jeg prøvde jo å slukke brannen men til slutt måtte jeg bare gi opp og komme meg ut. Da fikk jeg hjelp av min gode nabo, Tor Olsen, til å ringe brannvesenet, men vi var begge litt forvirret og endte opp med å ringe politiet i stedet. Det var ingen enkel sak, forteller Figenschau.

Figenschau hadde under slukningsforsøket fått i seg litt røyk og ble etter brannen fraktet til Universitetssykehuset i Nord-Norge, hvor han ble innlagt til overvåking i ett døgn.

– Der ble jeg, men de fant heldigvis ingenting galt med meg, så jeg ble skrevet ut dagen etterpå. Nå sover jeg skikkelig godt om natta igjen og kan ikke klage på helsa ellers, sier han.

Ettersom huset til Figenschau ble totalskadd, bor han nå hos sønnen Yngve Figenschau.

– Ja, det går på et vis. Jeg er bare glad for at det gikk så bra som det gikk, tilføyer Yngve Figenschau.

Les også: Flammene blusset opp igjen.

Nytt hjem

Figenschau har brukt den siste uken på forsikringssaken.

– Jeg har to forskjellige forsikringsselskaper. Jeg begynner å få orden på innboforsikringen, og så skal jeg i møte med det andre forsikringsselskapet.

– Hva er fremtidsplanene dine?

– Først på prioritetslista er å gjenbygge huset mitt. Når man har kommet fra noe slikt med helsa i behold, så kan man ikke bare legge seg ned å dø, og da må man jo ha et sted å bo, utbryter 96-åringen lattermildt.

– Så fyller jeg jo 97 år på fredag, og det skal selvfølgelig også feieres, legger han til.

BYGGER OPP: 96 år Bjarne Figenschau mistet huset i brann. Nå jobber han med å få forsikringssaken i havn, slik at han kan gjenoppbygge hjemmet. Foto: Tor Farstad
iTromsø 29. juli 2013 Foto: NewsConductor
iTromsø 29. juli 2013 Foto: NewsConductor