I forrige uke var det like før Tromsø-kvinnen (19) overførte over 13.000 kroner til en mann i England som hevdet han skulle leie ut en leilighet i Tromsø sentrum. Tilfeldigheter skulle ha det til at hun ikke overførte pengene.

– Jeg og samboeren min har lenge bodd i en veldig liten leilighet, så vi var på utkikk etter nye nytt. Da jeg kom over denne annonsen ble jeg kjempeglad, den var stor og fin og billigere enn der vi bor i dag, forteller studenten som ønsker å være anonym.

Sikkert mellomledd

Hun sendte en e-post tilselgeren gjennom Finn.no, og dagen etter fikk hun svar.

– Mannen som solgt leiligheten var engelsk og fortalte at han leide den ut i Tromsø fordi han ikke fikk den solgt. Han ville gjerne leie den ut til oss, det eneste problemet var at han var den eneste som hadde nøkkelen til leiligheten, forteller hun.

Selgeren forklarte så i en serie av e-poster at han hadde ordnet det slik at budbringerselskapet TNT skulle få sendt nøkkelen til Tromsø-kvinnen. Når hun hadde fått beskjed om at nøkkelen var gitt til selskapet, skulle hun overføre to måneders husleie, tilsvarende rundt 13.000 kroner. På denne måten skulle hun være siker på å få nøkkelen til leiligheten før selgeren mottok pengene.

– Budbringerselskapet skulle være det sikre mellomleddet for å hindre en svindel, forklarte han. Jeg syntes det hørte greit ut, og gikk i banken for at de skulle vise meg hvordan jeg overførte pengene til den utenlandske kontoen til selskapet. Selskapet krevde at jeg sendte kvitteringen med faks, og siden jeg ikke hadde det, bestemte jeg meg for å vente med betalingen til dagen etter, sier studenten.

Stemte ikke med bildene

Det skulle vise seg å være svært lurt. For etter turen i banken bestemte hun og samboeren seg for å se på leiligheten på adressen som de hadde fått av selgeren.

– Vi skjønte fort at noe ikke stemte. Alle leilighetene så bebodd ut, og det var ingen balkong på huset — noe vi så på bildene. Den leiligheten vi hadde blitt forespeilet eksisterte ikke i det huset. Det hele var mistenksomt.

Mistanken førte henne videre til å kontakte TNT Norge, budbringerselskapet som i følge selgeren var mellomleddet.

– De sa med en gang at det var svindel. De gjør ikke slike handler med penger, så han ba meg om å ikke gjøre det. De har visst blitt kontaktet av flere som hadde blitt forsøkt svindlet, sier Tromsø-kvinnen.

Vil advare

Da hun skjønte det hele var en bløff, sendte hun igjen en e-post til selgeren for å opplyse om at det bodde folk i leiligheten.

– Jeg fikk et svar som antydet at han ikke ante hva jeg snakket om. Jeg er bare sjeleglad for at tilfeldigheten førte til at jeg ikke overførte pengene. Nå i ettertid ser jeg tegnene på svindel, men der og da var jeg bare så glad for at vi hadde fått den fine leiligheten at jeg ikke tenkte over ta det kunne være lureri. Jeg føler meg lettlurt, men det var veldig godt organisert, sier Tromsø-kvinnen.

Hun forteller at annonsen på leiligheten hadde forsvunnet bare timer etter at hun hadde tatt kontakt med selgeren første gangen.

– Med et google-søk fant vi ut at bildene var tatt fra internett. Nå vil jeg advare alle andre som muligens har tatt kontakt med selgeren. Det trist om han klarer å lure noen, slik han nesten gjorde med meg, sier hun.

Dette bildet fikk Tromsø-kvinnen tilsendt fra selgeren. Senere fant hun ut at alle bildene var tatt fra internett. Foto: MICHELLE BJELLMO
Leiligheten som hun skulleleie, viste seg å ikke eksistere. I alle fall på det stedet hun fikk opplyst. Foto: MICHELLE BJELLMO